Torek,
10. 6. 2008,
18.53

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 10. 6. 2008, 18.53

8 let, 5 mesecev

Zavod 25. junij znova opozarja na škodljivost izhodišč za pogajanja s Hrvaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Zavod 25. junij je danes pred sredino sejo mešane slovensko-hrvaške komisije mednarodnopravnih strokovnjakov za reševanje vprašanja meje med državama predstavil svoja stališča o tem vprašanju.

Direktor zavoda Marjan Podobnik je ponovil, da so izhodišča, ki je vlada aprila sprejela za pogajanja s Hrvaško, škodljiva za Slovenijo. Podobnik: Presojalo se bo o izključno slovenskem ozemlju in morju Podobnik je opozoril, da bo mednarodno pravosodno telo, če bodo izhodišča obveljala, presojalo o izključno slovenskem ozemlju in morju, "torej o ozemlju in morju, ki je bilo na dan osamosvojitve 25. junija 1991 nesporno slovensko". "To je nesprejemljivo in po našem prepričanju tudi neustavno," je dejal Podobnik.

Zavod "zagrozil" z ustavno presojo izhodišč Če bo Slovenija vztrajala pri teh izhodiščih, bodo sprožili postopek ustavne presoje izhodišč, je napovedal Podobnik. Če bo prišlo do dogovora med Slovenijo in Hrvaško o reševanju vprašanja meje pred mednarodnim pravosodnim telesom na osnovi teh izhodišč, pa bodo seznanili vse pristojne evropske ustanove, da je za njih takšno razsojanje nelegitimno. Odločitev bi bila namreč sprejeta tako, da bi vsebino izhodišč poznali le člani vlade in nekaj poslancev DZ, je pojasnil.

Klasinc: Dostop do dokumentov o meji je zelo otežen Član zavoda Peter Pavel Klasinc pa je znova opozoril, da je dostop do dokumentov, povezanih z vprašanjem meje med Slovenijo in Hrvaško, zelo otežen. Kot je dejal, je dokumente od leta 1945 do leta 1991 še mogoče dobiti, pri pridobivanju dokumentov po tem letu pa ima velike težave, kar se mu zdi popolnoma nerazumljivo.

Joras: Zapornica je še vedno ovira Joško Joras pa je povedal, da sklep piranskega sodišča s postavitvijo zapornice na poti do njegove hiše na levem bregu Dragonje ni uresničen v celoti. Zapornica je po njegovih besedah še vedno ovira, zato se sprašuje, kaj se bo zgodilo v primeru izpada elektrike. Zapornice, ki se odpira na kodo, ne bo mogel odpreti ročno, saj ključa ni prejel, zato bo vztrajal, da mu ga izročijo. Pri tem je opozoril, da ima ključ hrvaška stran, zaradi česar bo odvisen od njihove dobre volje.

Joras je še napovedal, da si bodo prizadevali, da bo sklep piranskega sodišča uresničen v celoti, se pravi, da se odstranijo vse ovire, ki otežujejo ali onemogočajo hojo ali vožnjo s prevoznimi sredstvi po kolovozni poti do njegove domačije na levem bregu Dragonje.

Podobnik: Lahko bi prišlo do izigravanja sklepa piranskega sodišča Kot je povedal Podobnik, so v Zavodu 25. junij zadovoljni z razmikom cvetličnih korit in postavitvijo zapornice, so pa zaskrbljeni, ker obstaja nevarnost, da bi prišlo do izigravanja sklepa piranskega sodišča. Ob tem je izrazil upanje, da bodo pristojni na slovenski in hrvaški strani izpolnili svoje obljube in da ta prvi korak ne bo pomenil le rešitve enega konkretnega problema, temveč da bo to tudi korak v smeri uspešnejšega reševanja odprtih vprašanj med državama.