Četrtek,
5. 6. 2008,
16.39

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 5. 6. 2008, 16.39

8 let, 5 mesecev

Zares vas bo povprašala o prihodnjem razvoju države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Zares bodo obdobje ustanavljanja stranke formalno sklenili 14. junija s predvolilno konvencijo v ljubljanskih Križankah, je na novinarski konferenci napovedal predsednik Zares Gregor Golobič.

V prihodnjih dneh bodo vsem gospodinjstvom v Sloveniji poslali vprašalnik "Vaše mnenje Zares šteje" z vprašanji, kaj si mislijo o prihodnosti.

Vprašalnik na 600.000 naslovov Dvanajst let je minilo, odkar je kakšna politična stranka z vprašalnikom nagovorila ljudi, kaj si mislijo o prihodnosti, je dejal Golobič in napovedal, da bodo vprašalnik poslali na 600.000 naslovov v državi. Za tisk in distribucijo vprašalnika so se oprli na lastne vire, stroški pa znašajo 59.000 evrov.

Kaj je naš največji problem? Golobič kot pomembno izpostavlja dejstvo, da v omenjenem vprašalniku ne bodo spraševali po politični pripadnosti ali odnosu do strank, temveč želijo izvedeti kritično mnenje javnosti o razvoju države. Teme so podnebne spremembe, zdravstvo, kmetijska in stanovanjska politika, socialna varnost ter šolstvo. Od državljank in državljanov pa tudi želijo izvedeti odgovor na vprašanje, kaj je po njihovem mnenju danes naš največji problem in kako ga rešiti.

Med razlogi, da so se na takšen način odločili nagovoriti slovensko javnost, Golobič omenjena tudi izredno pozitiven odziv, ki ga je imel podoben vprašalnik tedanjega predsednika vlade Janeza Drnovška pred 12 leti. Zagotavlja, da bodo odgovore upoštevali pri pripravi programa.

Golobič optimistično čaka na volitve Sicer pa Golobič, "potem ko jim je uspelo prestati težko porodno obdobje", optimistično gleda na volitve, v primeru zmage pa meni, da bo kandidat stranke za mandatarsko mesto. Obenem pa je na neposredno novinarsko vprašanje dejal, da s takšnim odgovorom "ne najavlja mandatarstva".

Po Golobičevih besedah ima stranka več kot 4000 članic in članov ter končujejo s postopki ustanavljanja strankine mreže, regijskih in občinskih odborov.

V petek okrogla miza z Janezom Potočnikom Pred konvencijo stranke v Ljubljani, na kateri bodo predstavili kandidatke in kandidate na državnozborskih volitvah in obravnavali predlog strankinega programa, bodo v petek pripravili okroglo mizo z evropskim komisarjem za znanost in raziskave Janezom Potočnikom. Na njej bodo spregovorili o stebrih novega razvojnega sporazuma, z javnimi razpravami pa bodo nadaljevali vse do volitev. Konvencijo stranke Golobič označuje kot "festival nove politike".

V zloženki tudi misli priznanih slovenskih intelektualcev V zloženki z vprašalnikom, ki ga bodo prejela gospodinjstva, so vključili tudi misli Tarasa Kermaunerja in Alenke Goljevšček, Slavoja Žižka, Gabi Čačinovič Vogrinčič, Dušana Pluta in Ferija Lainščka. Zloženko pa pospremita uvodna zapisa "za razvoj" in "proti razkroju", v katerem so navedeni časopisni izrezki iz Dela, Financ, Mladine in Economista. S temi se stranka sklicuje na razvpite primere domnevne korupcije v primeru prodaje patrij, primere Pivovarne Laško, Istrabenza, Mercatorja ter odpravljanja komisije za preprečevanje korupcije.

Zmanjšati politični vpliv na policijo Ob tem v Zares v vprašalniku med drugim navajajo, da je treba zmanjšati politični vpliv na policijo z ustanovitvijo neodvisnega organa za nadzor njenega dela, ki bi dajal tudi soglasje k imenovanju generalnega direktorja policije, ter zakonsko, finančno in kadrovsko okrepiti protikorupcijsko komisijo. Po mnenju Zares bi morali uzakoniti redno poročanje policije in tožilstva o ukrepanju v zvezi z njenimi ovadbami.