Petek,
4. 4. 2008,
12.59

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 4. 4. 2008, 12.59

8 let, 6 mesecev

Zalar o sodniški stavki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Sodniška stavka bi po mnenju LDS predstavljala resno grožnjo ustavni demokraciji v Sloveniji, je dejal predsednik strankinega odbora za pravosodje Aleš Zalar.

V LDS menimo, da gre za stanje, ki ga je povzročila nespretna in na nek način tudi protiustavna politika, ki jo izvaja ta vlada," je poudaril nekdanji sodnik Zalar. Pravna odgovornost, ker vlada ni spoštovala US Pravno in politično odgovornost za to stanje pripisujejo predvsem ministroma Gregorju Virantu in Lovru Šturmu. Pravna zato, ker vlada ni spoštovala odločbe ustavnega sodišča, ki je leta 2006 razveljavilo plačno reformo in dalo jasne napotke zakonodajalcu in vladi, kako morata urediti to področje, pa ga nista, je pojasnil.

Politična ogovornost, ker vlada ni sposobna dialoga

"Politično odgovornost pa zato, ker očitno ta vlada sploh ni sposobna voditi normalnega dialoga s posameznimi poklicnimi skupinami," je dejal Zalar. Kot je dodal, so ena izmed njih tudi sodniki. V to skupino pa, kar se plač tiče, sodijo tudi tožilci in pravobranilci, tako gre po Zalarjevih besedah za več kot 1500 funkcionarjev.

LDS pripravil strateški program modernizacije sodstva Sicer pa so v LDS pripravili tudi strateški program modernizacije sodstva. Po Zalarjevih besedah je treba pri plačah sodnikov, tožilcev in državnih pravobranilcev odpraviti variabilni del plače in določiti fiksne zneske plače v evrih. Odpraviti je treba možnost sklepanja individualnih pogodb za dodatno plačilo, določiti višino plače v sorazmerju z bremenom odgovornosti in nezdružljivosti funkcije.