Aleksander Kolednik

Četrtek,
15. 11. 2012,
16.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 15. 11. 2012, 16.06

8 let

Zakaj vojska pri naravnih nesrečah ljudem ne pomaga pogosteje?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Upravo RS za zaščito in reševanje smo povprašali, zakaj se v preteklosti pri naravnih nesrečah niso pogosteje odločali, da na pomoč pokličejo Slovensko vojsko, a smo ostali brez odgovora.

Pri nedavnih poplavah, ki so prizadele velik del Slovenije in povzročile milijonsko materialno škodo, so pri odpravljanju posledic pomagale tudi pripadnice in pripadniki Slovenske vojske.

Vojska na poplavljenih območjih opravila skupno 22 tisoč delovnih ur

V tednu po poplavah je Slovenska vojska na območjih, prizadetih v vodni ujmi, pomagala z več kot 2.700 vojaki. Prav tako je bil na vojaškem delu Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana vsak dan v 15-minutni pripravljenosti za morebitno reševanje iz zraka helikopter Slovenske vojske. Vojaki so bili dnevno angažirani po osem ur in so pri tem opravili skupno 22 tisoč delovnih ur.

Kot so nam pojasnili v službi za odnose z javnostmi Slovenske vojske, so naši vojaki v preteklosti že večkrat pomagali ljudem, ki so jih prizadele naravne nesreče, in sicer leta 1994 pri poplavah v Zasavju, 1998. ob potresu v Posočju in poplavah po Sloveniji, 1999. ob snežni ujmi, leta 2000 ob plazu pod Mangartom, leta 2001 in 2003 ob požarih na Primorskem, 2004. ob potresu v Posočju, leta 2007 ob poplavah v Železnikih in leta 2010 ob poplavah po Sloveniji. Leta 2011 so pomagali pri prečiščevanju pitne vode v Loški dolini, letos pa pri gašenju požarov po Sloveniji. Prav tako Slovenska vojska vsako leto s helikopterji rešuje v gorah in izvaja helikopterske nujne medicinske prevoze.

Angažiranje vojske predlaga civilna zaščita

Na vprašanje, zakaj se je v preteklosti dogajalo, da se ob nekaterih naravnih nesrečah, ko bi vojska lahko pomagala, njeni pripadniki niso angažirali, so nam odgovorili, da je Slovenska vojska vedno, kadar je Civilna zaščita izrazila to zahtevo, pomagala pri odpravljanju posledic naravnih nesreč.

O sodelovanju vojske pri zaščiti in reševanju namreč odloča vlada, v nujnih primerih pa minister na predlog poveljnika civilne zaščite oziroma načelnika generalštaba po pooblastilu ministra, ko to določa 37. člen zakona o obrambi. Po pojasnila, zakaj se niso v preteklosti pogosteje odločali, da na pomoč pokličejo Slovensko vojsko, smo se obrnili tudi Upravo RS za zaščito in reševanje, a odgovora nismo dobili.