Nedelja,
1. 9. 2024,
10.24

Osveženo pred

4 ure, 10 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,77
gašenje Porezen Tolmin požar

Natisni članek

Nedelja, 1. 9. 2024, 10.24

4 ure, 10 minut

Pozor, vodo bodo zajemali v Bohinjskem jezeru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,77
Porezen v občini Tolmin | Zagorelo je na težko dostopnem terenu pod Poreznom. Pomoč pri gašenju nudijo tri letala Air Tractor in helikopter Slovenske vojske. | Foto STA

Zagorelo je na težko dostopnem terenu pod Poreznom. Pomoč pri gašenju nudijo tri letala Air Tractor in helikopter Slovenske vojske.

Foto: STA

V soboto pozno popoldne je spet zagorelo na težko dostopnem terenu pod Poreznom na območju Občine Tolmin. Gasilci so požar v soboto deloma pogasili, danes pa se akcija nadaljuje, tudi ob podpori treh letal Air Tractor in helikopterja Slovenske vojske, so sporočili iz urada za obveščanje in alarmiranje Uprave RS za zaščito in reševanje.

Na tolminski strani pobočja Porezna, sicer najvišjega vrha Idrijsko-Cerkljanskega hribovja, je zagorelo že v petek. Ogenj je zajel okoli pol hektara težko dostopnega terena, požar pa je najverjetneje sprožila strela.

Gasilci opozarjajo, da bodo Air Tractorji vodo za gašenje zajemali v Bohinjskem jezeru, zato obiskovalce prosijo, da upoštevajo navodila pristojnih in se ne gibljejo v koridorju zajemanja vode.

Akcije gašenja, tudi ob zračni podpori, je tako potekala že v petek, v soboto malo čez 17. uro pa je na območju spet zagorelo.

Gašenje. Požar. Kras.
Novice Za več občin razglasili veliko požarno ogroženost, na terenu inšpektorji in policija

Gasilci prostovoljnih gasilskih društev Podbrdo, Tolmin in Most na Soči so območje požara pregledali in ga z ročnim orodjem deloma pogasili. Ker pa je gašenje zaradi nedostopnega terena oteženo, gašenje nadaljujejo danes, pomoč pa jim nudijo tri letala Air Tractor državne enote za gašenje požarov iz zraka pri Upravi RS za zaščito in reševanje ter helikopter Slovenske vojske.

air tractor
Novice Air tractor znova v zraku na ilirskobistriškem, gasilcem nagaja močna burja

Od sobote je sicer zaradi dolgotrajnega vročega in suhega vremena po vsej Primorski razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, požarna ogroženost pa se bo ob napovedanem nenavadno vročem začetku meteorološke jeseni vsaj še nekaj dni stopnjevala tudi drugod po državi.

Požar v Italiji
Novice Zagorelo v Italiji, le nekaj kilometrov od slovenske meje #foto #video