Četrtek,
3. 1. 2013,
13.33

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 3. 1. 2013, 13.33

8 let, 5 mesecev

Za varuha človekovih pravic je prispelo 26 kandidatur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Na poziv za varuha človekovih pravic je prispelo 26 kandidatur, med njimi se za ta položaj potegujejo tudi Nataša Pirc Musar, Marjeta Cotman, Stane Baluh, Tone Dolčič in Aleksandra Štiblar.

Trenutna informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki omenjeno funkcijo opravlja od leta 2005, se je v javnosti uveljavila kot novinarka in voditeljica osrednje informativne oddaje tako na javni kot tudi komercialni televiziji. Leta 2001 je zapustila televizijo in postala vodja službe za korporativno komuniciranje v družbo Aktiva Group. Dve leti pozneje je odšla na Vrhovno sodišče RS, kjer je bila direktorica Centra za izobraževanje in informiranje.

Po dobrem letu jo je na predlog tedanjega predsednika republike Janeza Drnovška državni zbor izvolil za pooblaščenko za dostop do informacij javnega značaja. Na predlog nekdanjega predsednika republike Danila Türka so jo na to funkcijo s petletnim mandatom poslanci znova izvolili leta 2009.

Pirc Musarjeva, rojena 9. maja 1968 v Ljubljani, je sicer leta 1992 diplomirala na Pravni fakulteti v Ljubljani.

Marjeta Cotman, nekdanja ministrica za delo družino in socialne zadeve, je bila med drugim zaposlena tudi na ministrstvu za pravosodje in upravo kot svetovalka ministra na področju ugovora vesti vojaških dolžnosti, v državnem zboru kot vodja oddelka za peticije in sekretarka komisije za peticije, kot državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, nato pa je leta 2006 postala ministrica na že omenjenem ministrstvu.

Marjeta Cotman, ki se je rodila 2. oktobra 1956 na Ptuju, je leta 1984 diplomirala na Pravni fakulteti v Ljubljani.

Stanko Baluh, nekdanji direktor vladnega urada za narodnosti, v katerem je sicer delal od leta 2000, je bil tam najprej zaposlen kot namestnik in nato kot svetovalec direktorja. V funkciji drugega je bil odgovoren za italijansko narodno skupnost, romsko etnično skupnost in za evropske zadeve. Leta 2006 je postal direktor omenjenega urada. Med drugim je bil tudi generalni tajnik komisije Pravičnost in mir in podpredsednik Slovenskih katoliških izobražencev.

Baluh, sicer rojen 30. oktobra 1968 v Celju, je študiral filozofijo najprej na Teološki fakulteti v Ljubljani, nato pa na Ohio State University Columbus v Združenih državah Amerike leta 1996 diplomiral iz pedagogike, naslednje leto pa magistriral iz filozofskih znanosti v teologiji, smer dialektika.

Tone Dolčič je bil za namestnika varuha človekovih pravic imenovan dvakrat, in sicer v letih 2003 in 2008. Kot namestnik varuhinje je odgovoren za področja varstva otrokovih pravic, socialne varnosti, delavnopravnih zadev in družbene dejavnosti.

Med drugim je bil v letih od 1990 do 2001 zaposlen tudi v Službi vlade RS za zakonodajo, najprej kot podsekretar, pozneje kot namestnik direktorja in zadnje leto kot direktor.

Rodil se je 10. decembra 1954 v Ljubljani, diplomiral pa leta 1978 na ljubljanski pravni fakulteti.

Velenjska tožilka Aleksandra Štiblar je širši javnosti znana zlasti po primeru koroške deklice, ko je zanjo generalni državni tožilec Zvonko Fišer zahteval disciplinski postopek, in sicer zaradi javne kritike dela svojih kolegov.