Sobota,
12. 7. 2008,
11.55

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 12. 7. 2008, 11.55

8 let, 5 mesecev

Za rezultate reševalnja na Blanci zaslužni prav vsi sodelujoči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Za rezultate akcije na Blanci so zaslužni prav vsi, ki so v njej sodelovali, je zapisal poveljnik intervencije ob tragediji na Blanci Anton Travner.

Uroš Ovsenek iz Kluba vodnikov reševalnih psov Kranj je na petkovi novinarski konferenci na vprašanje, koliko trupel je bilo najdenih tako, da je smer nakazal pes, odgovoril, da bi to sicer moral povedati Anton Travner, da pa misli, da so tako našli vsaj tri trupla. Kot je v petek dejal Ovsenek, je vodja reševalcev Travner sicer sumil, kje bi se lahko nahajali ponesrečenci, a je želel, da to potrdi še pes. Travner meni, da gre tu za nesporazum. Pojasnil je, da je bil kot vodja iskalne akcije fizično navzoč pri preiskovanju akvatorija gradbišča tudi v času poskusa iskanja s psi. Tudi za najdbo trupel, pri iskanju katerih so sodelovali vodniki s psi, so bili po njegovo zaslužni prav vsi, ki so sodelovali pri njihovem iskanju, in ne le oni.

Izpostavljanje le enega razvrednoti dela vseh ostalih

Kot je še zapisal Travner, s tem ne želi nikakor minimalizirati ali kakor koli drugače razvrednotiti velikega dela, ki so ga opravili vodniki psov za iskanje pogrešanih oseb. Vendar pa bi izpostavljanje le enega dela reševalcev po njegovem pomenilo poskus razvrednotenja dela vseh ostalih.

Travner je poudaril, da bo v njegovih očeh - verjame pa, da tudi v očeh marsikoga, ki je imel možnost neposredno ali posredno spremljati dogajanje -, ta iskalna akcija zgled sodelovanja in sinergije vseh vključenih.

Aktivnosti izvajali z roko v roki

"Sodelovanje je bilo tako tesno, da ga z lahkoto imenujem tudi skupno delovanje in je bilo izraz požrtvovalnosti in velike odločenosti vseh udeležencev, tako prostovoljnih reševalcev kakor tudi profesionalnih," je zapisal Travner in dodal, da so posamezne aktivnosti izvajali "z roko v roki", drug drugemu nudili "dragoceno pomoč in podporo".

Ob tem je Travner še zapisal, da bo izdelana tudi natančna analiza celotne akcije, ki bo takrat tudi predstavljena javnosti