Torek,
14. 5. 2013,
18.49

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 14. 5. 2013, 18.49

8 let, 5 mesecev

"Za obresti in dolgove damo več kot za kulturo, znanost in visoko šolstvo skupaj"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Sindikalna konferenca visokega šolstva in znanosti Sviz je na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko pripravila protestni zbor proti uničevanju znanosti in visokega šolstva.

Že vrsto let se najbolj jemlje visokemu šolstvu in znanosti, so prepričani v sindikatu, ki od oblasti zahteva, naj preneha "obglavljati" to področje. O razlogih za protestni zbor je predsednik Sindikalne konference visokega šolstva in znanosti Sindikata vzgoje, izobraževanja in znanosti Slovenije (Sviz) Matjaž Gams povedal, da je v letu 2012 visoko šolstvo in znanost doletelo največje "zmanjševanje vseh časov" v smislu plač, statusa in pomena v družbi. Ti dve področji sta dobili najmanj sredstev v primerjavi z vsem drugim javnim sektorjem, je dejal in poudaril, da gredo zadnji ukrepi, kjer so pričakovali izboljšave, še naprej v smeri poslabševanja stanja na tem področju.

"Kratkovidna varčevalna politika obglavlja vrhunsko znanje v Sloveniji" "Evropska unija tega ne podpira, kljub temu naša politika nadaljuje s kleščenjem visokega šolstva in znanosti," je opozoril in dodal, da predlagajo, da politično vodstvo s tem preneha. "V bistvu kratkovidna varčevalna politika obglavlja vrhunsko znanje v Sloveniji in s tem slovenske perspektive," je prepričan Gams. Ob tem je spomnil, da je od leta 2002 do danes zaostanek rasti plač v visokem šolstvu in znanosti za 20 odstotkov ali celo za 30 odstotkov glede na povprečno plačo v Sloveniji.

Štrukelj ne verjame, da bo dogovor z vlado prispevali k izhodu iz krize Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj pa je udeležencem protestnega zbora predstavil parafiran dogovor pogajalskih skupin vlade in sindikatov javnega sektorja o varčevalnih ukrepih. Sam ne verjame, da bodo ukrepi kakorkoli prispevali k izhodu iz krize, hkrati pa je trdno prepričan, da je odločitev, ki so jo sindikati javnega sektorja sprejeli, "še najmanj slaba od slabih opcij, ki so bile na razpolago".

Turk: Problem ni višina plač v gospodarstvu, ampak celokupni stroški države Nekdanji minister za izobraževanje Žiga Turk pa je spomnil, da prejšnji vladi, v kateri je bil minister, "niso verjeli, da je finančna situacija težka". Slovenska produktivnost zaostaja od 30 do 40 odstotkov za nemško in ta razlika je nastala v glavnem v zadnjih desetih letih, a slovenski izvozniki so kljub temu uspešni, kar po njegovi oceni kaže, da problem ni višina plač v gospodarstvu, ampak celokupni stroški države.

Po besedah ministra Turka seveda moramo "vlagati v izobraževanje mladih, v njihove znanstvene kariere, a hkrati jim ne moremo naložiti na grbo nekaj deset ali stotisoč evrov dolgov, ki jih je naša generacija naredila in upamo, da jih bo njihova generacija odplačala". Ta hip v državni proračun za obresti in dolgove damo več kot za kulturo, znanost in visoko šolstvo skupaj, je še dodal Turk.

Na slabo stanje v visokem šolstvu in znanosti je v razpravi opozoril tudi sindikalni zaupnik na Kemijskem inštitutu Muharem Husić, ki je poudaril, da so na inštitutu že dalj časa v igri odpuščanja, zdaj tudi "tehnoloških viškov".