Ponedeljek,
1. 11. 2010,
7.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 11. 2010, 7.38

8 let

Z obiskom grobov in prižiganjem sveč se spominjamo mrtvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na 1. november, dan spomina na mrtve, potekajo osrednje državne slovesnosti. Številni se bodo z obiskom grobov spomnili mrtvih, pristojni pa jih pozivajo k uporabi javnega prevoza.

Predsednik republike Danilo Türk je na Žalah v Ljubljani položil vence pri spomeniku padlim v NOB, pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo in pri kostnici žrtev 1. svetovne vojne.

Slovesnosti se je udeležil slovenski politični vrh Slovesnosti so se udeležili tudi predsednik vlade Borut Pahor, predsednik državnega zbora Pavel Gantar, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alojz Šteiner in generalni direktor Slovenske policije Janko Goršek.

Predsednik republike Türk je položil venec tudi k spomeniku žrtvam povojnih pobojev iz leta 1945 v Teznem in k spomeniku frankolovskim žrtvam v Frankolovem.

Kresalova na Urhu: Njihova žrtev ne sme oditi v pozabo

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je imela govor na slovesnosti pri grobnici na Urhu v organizaciji Mestne občine Ljubljana, sledilo pa je polaganje vencev. Slovesnosti sta se udeležila tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš in ljubljanski župan Zoran Janković.

Notranja ministrica je na spominski slovesnosti menila, da so se zbrali tu zato, da počastijo spomin na vse, ki so v teh gozdovih pustili največ, kar so imeli. Njihova žrtev ne sme oditi v pozabo, saj z resnico na oltarju zgodovinske ignorance žrtvujemo tudi vrednoto, ki je z njo nerazdružljivo povezana - pravico, je dejala.

"Zgodbe generacij ne smejo utoniti v tišini grobov" Poudarila je, da so vsakoletni obiski grobov namenjeni počastitvi spomina, izkazovanju spoštovanja do umrlih in prizadevanju, da zgodbe preteklih generacij ne utonejo v tišini grobov.

Podoba Sv. Urha je po njenih besedah močno povezana z nastankom in delovanjem Ljubljanske pokrajine, ki je bila leta 1941 priključena fašistični Italiji, in ustanovitvijo Osvobodilne fronte. Izpostavila je oboroženi upor v okviru partizanske vojske, ki je po njenem mnenju razkril pravo naravo fašističnega okupacijskega režima.

Mašo na Žalah bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres Ob prazniku, v Rimokatoliški cerkvi poimenovanemu kot vsi sveti, se bodo zvrstile tudi številne maše. Tako bo med drugim maša v cerkvi vseh svetih na ljubljanskih Žalah, na kateri bo maševal ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

Na območju Žal posebna prometna ureditev Na območju Žal v Ljubljani bo do večera veljala posebna prometna ureditev. Tomačevska cesta je del poti v smeri proti Tomačevem le enosmerna, prav tako sta na določenem odseku enosmerno urejeni Koželjeva in Dečkova ulica, enosmerna pa je tudi povezovalna dovozna pot na delu od Tomačevske ceste v smeri Jarške ceste.

Mestni avtobusi vozijo po prirejenem sobotnem voznem redu, avtobusi št. 2, 7, 12, 13, 19 in 22 pa so bolj pogosti, pojasnjujejo na ljubljanski mestni občini.

Avtobus št. 19 zaradi spremenjene prometne ureditve na Tomačevski cesti vozi po skrajšani progi in ne vozi do Tomačevega. Njegovo začetno in končno postajališče je na postajališču Nove Žale pri krematoriju.

Za obisk pokopališč uporabite javni prevoz Na območju pokopališča Pobrežje v Mariboru je del Ceste XIV. divizije zaprt v celoti, na delu ceste pa je promet urejen enosmerno, so sporočili z mariborske občine.

Tako v Ljubljani kot v Mariboru pozivajo vse, da za obisk pokopališča uporabljajo javna prevozna sredstva. Če pa bodo prišli s svojim avtomobilom, naj parkirajo le na za to namenjenih mestih.

Dobrodelni akciji v Ljubljani in Mariboru

V Ljubljani je dobrodelna prodaja sveč do torka organizirana na stojnici pred cerkvijo sv. Križa na Plečnikovih Žalah. Zbrana sredstva bodo namenili Zavodu za oskrbo na domu Ljubljana. Nadškofijska karitas Maribor pa ob 1. novembru vabi k sodelovanju v dobrodelni akciji za sočloveka v stiski, tako med drugim z darom za svečko Karitas na najbližji župnijski karitas.