Četrtek,
26. 6. 2008,
7.09

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 26. 6. 2008, 7.09

8 let, 5 mesecev

Vse poslanske skupine za enkraten pokojninski dodatek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Vladi predlog s katerim bi okoli 250.000 upokojencev z najnižjimi pokojninami zaradi inflacije prejelo enkraten finančni dodatek bo v parlamantu dobil široko podporo.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Romana Tomc je v uvodni predstavitvi poudarila, da si vlada prizadeva izboljšati ekonomsko-socialni položaj. Po njenih besedah bo zakon izboljšal položaj več kot 250.000 upokojencev. Dodatek bo izplačan v avgustu v treh različnih višinah. 80, 100 ali 150 evrov Najvišji znesek, 150 evrov, se bo izplačal uživalcem pokojnin, ki so enake ali nižje od 403,63 evra. Uživalcem pokojnine, enake ali nižje od 450 evrov in višje od 403,63 evra, se bo izplačal dodatek v višini 100 evrov. Upokojenci, katerih pokojnina presega 450 evrov in hkrati ni višja od 500 evrov, pa bodo prejeli 80 evrov dodatka, je pojasnila.

SDS: Koalicija izpolnjuje obljubo V predstavitvi stališč poslanskih skupin je poslanka Alenka Jeraj v imenu poslanske skupine SDS povedala, da je koalicija v svoji predvolilni zavezi zapisala, da bo uzakonila usklajevanje pokojnin z rastjo plač. "To je koalicija tudi storila," je dejala. Pojasnila je še, da je vlada zakon v DZ vložila zaradi lanskoletne inflacije, ki so jo po njenih besdah omogočili monopoli ustvarjeni v času pred nastopom sedanje vlade.

SD podpira predlog, "čeprav je ravnanje vlade nekorektno" Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je povedal, da v njegovi poslanski skupini predlog zakona podpirajo. Meni, da je treba sprejeti minimum, ki si ga je vlada namenila dati določeni populaciji upokojencev. "Čeprav ravna nekorektno do celotne upokojenske populacije," je povedal in dodal, da vlada onemogoča usklajevanje vrste pravic. Ob tem je omenil zakon o socialnih transferjih.

NSi: Ponosni smo Jožef Horvat (NSi) je ocenil, da se Slovenija tako kot vsa Evropa in ZDA soočata z inflacijo zaradi visokih cen energentov in hrane. Omenjeni trendi po njegovem negativno vplivajo na tiste z najnižjimi odhodki, vlada pa jih skuša na več načinov blažiti. Po oceni poslanca je vlada do zdaj pri tem naredila vse, kar je bilo mogoče, zato so kot del koalicije ponosni, da imata njuna ministra za delo in finance, Marjeta Cotman in Andrej Bajuk, posluh za državljane z nizkimi odhodki.

LDS: Pokojne ne bodo boljše, inflacija ostaja Da v državnem zboru ne bo nikogar, ki zakona ne bi podprl, je v imenu poslanske skupine LDS ocenil Aleš Gulič. Po njegovih besedah bodo tako ravnali tudi v LDS, vendar pa bodo to storili z grenkobo. Zakon namreč po njegovo sicer prinaša enkratni dodatek v avgustu, "v mesecu pred začetkom volilne kampanje", vendar pa bo le obliž na sedanji položaj. Pokojnine namreč ne bodo nič boljše, inflacija pa bo še vedno," je dejal poslanec in ocenil, da gre za rokohitrsko akcijo vlade.

SLS: Konceptualno glededano je predlog slab Stanislav Brenčič je v imenu poslanske skupine SLS napovedal, da bo poslanska skupina predlog zakona podprla, "čeprav je konceptualno gledano slab primer pristopa predlagatelja". Po njegovi oceni gre pri zakonu za "predvolilni dodatek", zato bo tudi njihova poslanska skupina zakon podprla "z grenkim priokusom".

Zares: Dodatek bi morali dobiti vsi z nizkimi dohodki Da ima zakon nekaj pomanjkljivosti, je v imenu poslanske skupine Zares ocenil njen vodja Matej Lahovnik. Ena od teh je po njegovih besedah vprašanje pravičnosti. Po njegovem bi namreč morali enak dodatek dobiti vsi z nizkimi dohodki, ne samo upokojenci, saj "inflacija ne izbira med sloji".

Lipa: Slovenija je na robu socilane krize Vodja poslanske skupine Lipa Barbara Žgajnar Tavš je dejala, da je "Slovenija na robu socialne krize" in da je "za revščino v Sloveniji odgovorna vlada in njena politika". Dejstvo je tudi, da se bližajo jesenske parlamentarne volitve, ko si bo vlada prizadevala za kakšno dodatno politično točko, je poudarila. Dodala je še, da je pokojnina zaslužena pravica in bi morala zadoščati ljudem za dostojno življenje.

Da bodo dodatke podprli, so napovedali tudi v poslanskih skupinah DeSUS in SNS.

Poslanci o pokojninah vdov bivših vojaških zavarovancev

DZ je današnje zasedanje začel z obravnavo novele zakona o pravicah iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja bivših vojaških zavezancev, ki jo je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Miranom Potrčem (SD). Gre za vdove tistih vojaških zavezancev, katerih možje so bili zavarovani po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju bivših vojaških zavarovancev, izplačevanje njihovih pokojnin pa je osamosvojitvi prevzel Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Vlada: Plačani morajo biti prispevki Vlada noveli nasprotuje, ker bi bilo priznanje takih pokojnin v nasprotju s pravno naravo sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki zagotavlja pravice le pod pogojem, da so bili za te pravice plačani prispevki. To stališče podpirata SDS in NSi.

Gulič: Ni prav, da jih kaznujete Vse ostale poslanske skupine razen SNS so napovedale podporo noveli. Gulič LDS je menil, da ni prav, da se vdove varovancev po vojaškem zavarovanju kaznuje samo zaradi tega, "ker komu inštitucija, v katerih so bili zaposleni njihovi možje, ni bila všeč".