Sreda,
27. 2. 2008,
15.45

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 27. 2. 2008, 15.45

8 let, 6 mesecev

Vlada zavrača očitke komisije za nadzor javnih financ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kabinet predsednika vlade je kot neutemeljene zavrnil očitke predsednika komisije DZ za nadzor javnih financ Milana Petka o neodzivnosti premiera in vlade na sklepe komisije.

Očitke v zvezi s prodajo večinskega deleža v Siju so zavrnili na ministrstvu za gospodarstvo, očitke v zvezi s prodajo NKBM pa na finančnem ministrstvu. Predsednik komisije za nadzor javnih financ Petek (LDS) premieru Janezu Janši med drugim očita neodzivnost v primeru zahteve računskega sodišča za razrešitev ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika ter dodaja, da komisiji še vedno ni poslal svoje odločitve o omenjenem pozivu. Razrešitev okoljskega ministra odpira vrsto ustavno-pravnih dilem in vprašanj Kot so znova poudarili v premierovem kabinetu, poziv računskega sodišča po mnenju vladne službe za zakonodajo razrešitev okoljskega ministra odpira vrsto ustavno-pravnih dilem in vprašanj, na katera je pred kakršnokoli odločitvijo potrebno odgovoriti. To mnenje med drugim tudi pravi, da računsko sodišče ne more posegati v ustavno razmerje med zakonodajno in izvršno vejo oblasti. Zato je premier sodišče zaprosil, da preuči to mnenje in ga s svojimi stališči tudi seznani.

Janša bo še počakal z odločitvijo

Janša odločitve o pozivu računskega sodišča ne bo sprejel, dokler ustavno-pravne dileme, ki jih navaja pravna stroka, ne bodo razrešene in na mizi ne bo imel kolikor toliko enotnega mnenja pravnih institucij, kako v tem primeru ravnati.

"Ko bodo torej izpolnjeni ti pogoji in bo predsednik vlade odločitev tudi sprejel, bo o tem najprej seznanil računsko sodišče. Iz tega razloga komisija za nadzor javnih financ do danes še ni mogla biti seznanjena o odločitvi predsednika vlade, saj ta še ni bila sprejeta. Zato besede poslanca Milana Petka o neodzivnosti vlade in predsednika vlade odločno zavračamo," so v premierovem kabinetu zapisali v sporočilu.

Ministrstvo zamuja z dostavo dokumentov o prodaji Sij-a Petek je sicer danes med drugim tudi dejal, da ministrstvo za gospodarstvo zamuja z dostavo dokumentov o prodaji Slovenske industrije jekla (Sij). Ministrstvo očitke zavrača in v sporočilu za javnost navaja, da je komisija od ministrstva že 15. januarja letos prejela bistvena gradiva iz postopka prodaje Sija.

Ministrstvo očitke o zamujanju predaje dokumentacije zavrača

Po navedbah ministrstva je komisija prejela prodajna pogodba s prilogami, cenitveno poročilo, ki navaja zgornjo, spodnjo in srednjo vrednost delnice Sija ter vse zavezujoče ponudbe, ki so prispele v času zbiranja ponudb. "Postopek prodaje je potekal skoraj leto dni in v tem letu je nastalo več tisoč strani spremljajoče dokumentacije, katere rezultat pa so zgoraj omenjeni dokumenti, s katerimi komisija že razpolaga," poudarjajo na ministrstvu, kjer očitke o zamujanju predaje dokumentacije zavračamo.

Ministrstvo ne ignorira sklepov komisije Na Petkove navedbe, da je ministrstvo za finance neodzivno pri dostavi nekaterih dokumentov, povezanih s prodajo NKBM, je finančno ministrstvo v sporočilu za javnost zapisalo, da ne ignorira sklepov komisije. Minister in člani komisije za prodajo NKBM so se 12. decembra lani udeležili seje komisije, kjer so izčrpno poročali in odgovorili na vsa vprašanja glede postopka prodaje NKBM.

Ministrstvo za finance je prejelo sklep, s katerim je bilo pozvano, da dostavi dokumentacijo glede prodaje banke. Zaradi obsežnosti dokumentacije NKBM se zbiranje dokumentov za komisijo za nadzor javnih financ izvaja in ji bodo dostavljeni v čim krajšem času, so na ministrstvu zapisali v sporočilu.