Četrtek,
26. 6. 2008,
14.21

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 26. 6. 2008, 14.21

7 let

Vlada ustanovila komisijo za proučitev okvare v Nek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je na današnji seji sprejela sklep o ustanovitvi komisije, ki bo proučila dogajanje in način poročanja ob okvari v Nuklearni elektrarni Krško (Nek).

Ob omenji okvari o so morali elektrarno zaradi puščanja hladilne vode iz primarnega sistema elektrarne v zadrževalni hram začasno ustaviti. Poročilo v 14 dneh Komisija bo proučila informacijo o dogajanjih in poročanju glede dogodkov v Neku 4. junija, vse postopke, ki so jih ob nesreči izvedli pristojni organi, sistem obveščanja in komuniciranja ob tovrstnih dogodkih ter odgovornost pristojnih. Poročilo s predlogi ukrepov mora komisija pripraviti v 14 dneh, je po seji vlade povedal svetovalec v kabinetu predsednika vlade Rok Srakar.

V komisiji bodo: Komisijo bo vodil Borut Mavko z Instituta Jožef Stefan (IJS), v njej pa bodo še Matjaž Ravnik iz IJS, strokovnjakinja za jedrsko tehniko Romana Jordan Cizelj, Božidar Kranjc iz Neka, poveljnik štaba civilne zaščite Miran Bogataj in Aleš Janežič iz uprave za jedrsko varnost.

Okvara in napačno obveščanje Kot je znano, so 4. junija popoldne v Neku odkrili, da zaradi okvare ventila pušča hladilna voda v primarnem sistemu elektrarne, tako da so nato v večernih urah elektrarno počasi ustavili. O dogodku, ki je bil razglašen kot nenormalen dogodek (kar pomeni najnižjo stopnjo izrednega dogodka brez nevarnosti za osebje elektrarne in prebivalstvo in tako ni bilo potrebe po izvajanju zaščitnih ukrepov v okolici), je uprava za jedrsko varnost po prejemu obvestila iz Neka obvestila opozorilni sistem EU - ECURIE, da prebivalstvo ni ogroženo in da so stvari pod nadzorom, ter Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) s sedežem na Dunaju in sosednje države.

Pozorna vsa Evropa Dogodek je po Evropi močno medijsko odmeval. Uprava za jedrsko varnost na obvestilu IAEA pomotoma ni prečrtala oznake, da gre za vajo (obrazec je isti za obvestilo o vaji in o resničnem dogodku), vendar so napako so nemudoma popravili. Obvestilo o dogodku je državam članicam posredovala tudi Evropska komisija. Po besedah direktorja uprave Andreja Stritarja je bilo "korektno, s pravimi podatki, a se ga da brati tudi alarmantno".

V Nek so napako odpravili in elektrarno na omrežje znova priključili 9. junija