Sobota,
18. 8. 2012,
7.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 18. 8. 2012, 7.58

8 let

Več kot sto novih parkomatov v Ljubljani obeta več prihodkov od parkirnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Letos so se v Ljubljani razširila območja plačljivega parkiranja - za Bežigradom, v Prulah, Zupančičevi jami, na Mirju, Viču in Vodmatu so postavili več kot sto parkomatov, načrtujejo pa jih še 25.

Na območju Prul, Mirja in Bežigrada I. je 62 parkomatov začelo delovati januarja letos, v prvi polovici leta pa so prihodki od parkirnin na teh območjih znašali skoraj 101.500 evrov, so za STA pojasnili v Javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT). Na delu Bežigrada Brinje, na območju Vodmata, Zupančičeve jame in Tobačne, kjer je skupno 45 parkomatov začelo delovati 1. avgusta, pa so po njihovih navedbah v dobrem tednu dni zabeležili dobrih 6000 evrov prihodkov.

V zadnjih letih porast prihodkov od parkirnin Kakšni so načrtovani prihodki za letošnje in prihodnje leto, v LPT ne pojasnjujejo. So pa v prvi polovici letošnjega leta s parkirninami na javnih površinah pobrali skupaj slabih 877.000 evrov, lani pa v celem letu 1.752.000 evrov. Tudi sicer v zadnjih letih v LPT beležijo porast prihodkov od parkirnin. Prihodki se sicer razlikujejo glede na letni čas, najmočnejši meseci so marec, november in december, julija in avgusta pa dosežejo le polovico vrednosti marčevskih prihodkov, pojasnjujejo v LPT. Stroški vzdrževanja parkomatov in parkirišč na območjih s parkomati po njihovih navedbah znašajo letno okoli 224.000 evrov.

Koliko je ureditev plačljivih parkirišč stala, na MOL še ne vedo Natančnih informacij o stroških ureditve parkirnih prostorov, kjer so parkomate postavili letos, na Mestni občini Ljubljana (MOL) še ne morejo podati, saj še niso dokončana vsa dela. Veliko je namreč še prilagajanj pri individualnih uvozih, pri križiščih in pri prostorih za zbiranje odpadkov, so pojasnili. Dodajajo pa, da je v teku postopek za nakup še dodatnih 25 parkomatov v letošnjem letu. Predvidoma jeseni jih bodo med drugim postavili v Mostah med obema železnicama, Ljubljanico in Kajuhovo cesto ter v Rožni dolini med železnico, Škrabčevo in Šestovo ulico.

Cene parkiranja na območjih s parkomati, namenjenih kratkotrajnemu parkiranju, se razlikujejo. V središču mesta ura parkiranja stane 0,70 evra, izven ožjega središča pa 0,40 centov. Tamkajšnjim stanovalcem pa je na območjih s parkomati omogočeno časovno neomejeno parkiranje z dovolilnico, ki stane 100 evrov na leto.

Prve parkomate so v Ljubljani postavili leta 2005 Kot pojasnjujejo na LPT, so prve parkomate v Ljubljani postavili leta 2005 na obroču med Slovensko, Masarykovo, Resljevo in Zoisovo cesto. Prvi parkirni prostori in kolesarnice so se sicer v središču Ljubljane pojavili leta 1963. Leta 1971 pa so se ob parkirnih mestih vzdolž cestišč v središču mesta pojavile prve parkirne ure, ki so predhodnice sodobnih parkomatov, nameščenih v t. i. modri coni - na območju kratkotrajnega parkiranja, ki trenutno obsega skoraj 2200 parkirnih mest, piše na spletni strani MOL.

LPT sicer upravlja tudi s številnimi parkirišči v Ljubljani in parkirnimi hišami Kozolec, Kongresni trg in Stožice. Lani so od parkirnin v parkirnih hišah zabeležili dobrih 1,1 milijona evrov prihodkov, kar je skoraj trikrat toliko kot leta 2010. V prvi polovici letošnjega leta pa beležijo skoraj 900.000 evrov prihodkov.