Nedelja,
18. 5. 2008,
8.49

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 18. 5. 2008, 8.49

8 let, 5 mesecev

Včasih med starši najbolj priljubljeni imeni Franc in Marija, danes Luka in Nika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Do začetka šestdesetih let 20. stoletja sta bila med novorojenci najpogostejši imeni Franc in Marija.

V zadnjih desetletjih so Franca in Marijo izpodrinila imena kot so Boštjan, Matej, Nataša in Maja. Zadnja leta pa se največ staršev odloči za imeni Luka in Nika. Do 1940 najpogostejši Franc, Jožef in Anton ter Marija, Ana in Frančiška Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) o najpogostejših imenih po obdobjih rojstev so bila do leta 1920 pri dečkih najpogostejša imena Franc, Jožef, Anton, Janez in Ivan. Pri deklicah pa je bilo daleč najpogostejšo ime Marija. Njej so sledile Ana, Frančiška, Ivana in Angela.

V obdobju 1921-1940 se je največ staršev pri dečkih še vedno odločilo za ime Franc, ki so mu sledila imena Jožef, Anton, Janez in Ivan, torej enako kot do leta 1920.

Pri deklicah so bila v omenjenem obdobju na prvih treh mestih še vedno imena Marija, Ana in Frančiška. Namesto Angele, ki je padla iz prve peterice, je med najpogostejša imena na četrto mesto prišla Jožefa, medtem ko je Ivana pristala na petem mestu.

Tudi do 1960 "tradicionalna" imena Med leti 1941-1960 se je največ staršev novorojenih dečkov - tako kot v prejšnjem obdobju - odločilo za ime Franc. Tudi druga štiri imena med prvo peterico so bila tradicionalna: Ivan, Jožef, Anton in Janez.

Majde in Jožice "izpodrinile" Frančiške in Ivane Pri deklicah je bilo tudi v navedenem obdobju še vedno na prvem mestu ime Marija, ki ji je sledila Ana. Pač pa med petimi najpogostejšimi imeni deklic ni bilo več Frančiške in Ivane, namesto njiju so namreč postale bolj priljubljene med starši Majde (na tretjem mestu) in Jožice (na petem mestu). Četrto najpogostejše ime novorojenih deklic v tem obdobju pa je bilo Jožefa.

V šestdesetih Janez na prvem mestu presegel Franca V šestdesetih letih (1961-1970) je pri imenih dečkov prišlo preobrata na samem vrhu. Po mnogih desetletjih se starši niso več najpogosteje odločili za ime Franc (ta je zdrsnil na tretje mesto), pač pa za ime Janez.

Na drugo mesto se je prebilo ime Jože, sicer različica imena Jožef. Na zadnjih dveh mestih sta bila "novinca" na lestvici, imeni Robert in Andrej, ki sta izpodrinila Ivana in Antona.

Marije še prve, sledijo Irene, Mojce, Tatjane Še bolj temeljita je bila v omenjenem desetletju "modernizacija" imen pri novorojenih deklicah. Marija je bila sicer še vedno prva, pa tudi Jožica je bila še vedno peto najpogostejšo ime, vendar so se od drugega mesta naprej zvrstila imena Irena, Mojca in Tatjana.

V sedemdesetih se je rodilo največ Boštjanov Prava revolucija med imeni dečkov se je zgodila v desetletju 1971-1980, ko so se iz lestvice petih najpogostejših imen poslovili že tradicionalno najpogostejši Franci, Janezi in Jožefi oz. Jožeti. Najpogostejše je tako postalo ime Boštjan, sledili so Andrej, Robert, Marko in Aleš, ugotavlja Surs.

Marije prvo mesto predale Natašam Med imeni deklic je usodo imena Franc doletelo tudi ime Marija - po desetletju na prvem mestu je ime ne samo padle s prvega mesta, ampak tudi iz prve peterice. Med prvimi petimi pa ni bilo več tudi Jožice, Irene in Tatjane.

Iz prejšnjega desetletja je tako mesto med prvo peterico obdržalo le ime Mojca. Namesto imena Marija se je na prvo mesto zavihtela Nataša, njej so sledila imena Mateja, Mojca, Petra in Barbara.

V osemdesetih starši najraje izbrali ime Matej V desetletju 1981-1990 se je pri dečkih največ staršev odločilo za ime Matej, ki so mu sledila imena Marko, Rok, Gregor in Andrej. Pri deklicah pa so postala modna kratka imena. Najbolj priljubljeno je tako postalo ime Maja, njej so sledile Nina, Mateja, Petra in Anja.

V devedesetih se začne moda kratkih imen Med leti 1991 in 2000 se je začela moda kratkih imen tudi pri dečkih. Kratka imena je pri dečkih sicer v prejšnjem desetletju nakazalo že ime Rok. Tako je najbolj priljubljeno moško ime med starši postal Luka, sledili so Rok, Jan, Žan in Matej. Slednje je bilo tudi edino daljše od štirih črk, navajajo na Sursu.

Največ današnjih najstnic se imenuje Anja V zadnjem desetletju prejšnjega stoletja so starši svojim deklicam najpogosteje nadeli imena Anja, Nina, Sara, Ana in Tjaša. Med prvih pet najpogostejših ženskih imen se je vrnilo ime Ana, ki je bilo do leta 1970 tradicionalno drugo najpogostejše ime pri deklicah. "Novinke" med prvimi petimi imeni pa so bile Sare in Tjaše.

V novem tisočletji še vedno vodi Luka Med leti 2001 in 2006 je bil pri dečkih na vrhu še vedno Luka, sledila so imena Jan, Nejc, Žan in Žiga. Pri deklicah se je na prvo mesto prebila Nika, na drugem mestu pa je bilo ime Ana, sledile so Sare, Eve in Lare.

Nova imena Značilnost obdobja po letu 1990 je tudi pojav imen, ki pred tem med Slovenci niso bila znana. Takšna imena so med drugim Tian, Žan Luka, Mai, Tej, Job, Nej, Timej, Nico, Žan Mark, Tobi in Endrit - takšen je tudi njihov vrstni red glede na pogostnost.

Med deklicami pa je med novimi imeni po letu 1990 največ Kiar, ki ji sledijo imena Adelisa, Tanaja, Ronja, Robin, Erin, Tiara, Nicol, Enya, Anaja, Tajra, Blerta in Endrina.

Imena, ki jih ni več Na drugi strani pa se v Sloveniji po letu 1991 starši niso več odločali za prej dokaj pogosta imena, kot so Karol, Vilko, Radoslav, Rajmund, Vekoslav, Silvan in Ferdo ter Hilda, Leopoldina, Marija Magdalena, Fanika, Genovefa, Ladislava in Štefica, še navaja statistični urad.

Skupno je v Sloveniji po podatkih Sursa 32.640 Francev, 26.184 Janezev, 23.193 Antonov, 22.776 Ivanov, 22.276 Jožefov, 17.732 Andrejev, 17.100 Markov, 16.438 Jožetov, 13.776 Marjanov in 13.247 Petrov.

Med Slovenkami pa je 75.418 Marij, 29.946 An, 12.807 Iren, 12.442 Maj, 11.818 Jožef, 11.417 Mojc, 10.923 Frančišk, 10.524 Matej, 10.221 Nataš in 9.994 Ivan.