Sobota,
12. 4. 2008,
19.06

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 12. 4. 2008, 19.06

8 let, 6 mesecev

V romskem naselju Kamenci obeležili svetovni dan Romov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Romsko naselje Kamenci v občini Črenšovci je gostilo prireditev ob svetovnem dnevu Romov in evropskem letu medkulturnega dialoga.

Osrednji dogodek je bila okrogla miza z naslovom Možnosti medkulturnega dialoga tukaj in zdaj, tej pa je sledil kulturno-umetniški program. Prireditev se je končala z druženjem ob romski glasbi. Udeleženci okrogle mize so razmišljali o načinih udejanja medkulturnega dialoga v praksi. Prizadevanja Sveta Evrope na tem področju je predstavila direktorica Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji Kristina Plavšak-Krajnc. Kot je poudarila, je izhodišče uspešnega medkulturnega dialoga "odprt in spoštljiv dialog ter prepričanje, da nas raznolikost bogati, ne pa siromaši".

Ključ je v "iskrenih medčloveških odnosih

Vodja poslanske skupine NSi v državnem zboru in občinski svetnik v Črenšovcih Jožef Horvat vidi ključ do ustvarjalnega medkulturnega dialoga med Romi in večinskim prebivalstvom predvsem v "iskrenih medčloveških odnosih". Ob tem je opozoril na pomen zakona o romski skupnosti, ki je bil sprejet v tem mandatu. Po njegovih besedah je Slovenija potrebovala krovni zakon na tem področju.

V razpravi je bilo večkrat poudarjeno, da sta prav občina Črenšovci in romsko naselje Kamenci primer dobre prakse medkulturnega dialoga. Po besedah črenšovskega župana Antona Törnarja so dialog med Romi in večinskim prebivalstvom v občini gradili "ljudje širokega srca", ki so se znašli na obeh straneh. Ob tem je opozoril na dobre izkušnje, ki jih ima občina s projektom javnih del za Rome.

Gostitelj prireditve je bil poglavar naselja Kamenci in romski svetnik v Črenšovcih Ludvik Levačič. Pohvalil je odnos občine in župana do romske skupnosti. "Naše srce in duša sta odprta za vsakega človeka, ki nas obišče," pa je bil Levačičev odgovor na vprašanje, kako graditi dialog z večinskim prebivalstvom. Ob tem je soglašal s Törnarjevo oceno o koristnosti projekta javnih del za Rome.

Evropska unija bo "obstala ali pa padla" prav pri vprašanju medkulturnega dialoga

Akademski slikar iz Madžarske Laszlo Nemes je poudaril pomen umetnosti pri graditvi medkulturnega dialoga. Predstavnica Inštituta za narodnostna vprašanja v Ljubljani Vera Klopčič je posebej poudarila pomen izobraževanja romskih žensk in mladih romskih voditeljev ter graditve medkulturnega dialoga ne le na lokalni, temveč tudi na državni in evropski ravni.

Predstavnik oddelka za sociologijo ljubljanske Filozofske fakultete Damjan Mandelc je dejal, da bo Evropska unija "obstala ali pa padla" prav pri vprašanju medkulturnega dialoga. Njegova kolegica z oddelka Ksenija Vidmar-Horvat pa je opozorila na pomen medromskega dialoga. Po njenih besedah pogosto medkulturni konflikt ponudi priložnost za razmislek o tem, kaj smo naredili napačno.

Poleg romskega društva Romano pejtaušago Kamenci so pri pripravi prireditve sodelovali še Informacijski urad Sveta Evrope v Sloveniji, oddelek za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in občina Črenšovci.