Četrtek,
25. 4. 2013,
6.42

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 25. 4. 2013, 6.42

8 let, 5 mesecev

V približevalnem predlogu vlada črtala znižanja dodatkov za neugoden delovni čas (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Sindikati so na pogajanjih z vlado danes tudi uradno zavrnili prvoten vladni predlog varčevalnih ukrepov.

Zato jim je vlada predstavila približevalnega, ki ne vsebuje več predlogov znižanja dodatkov za neugoden delovni čas in stalnost. Zamik napredovanj na junij 2014 ostaja, osnovne plače pa bi se znižale progresivno glede na plačne razrede. Predlog, da bi izplačilo zdaj zamrznjenih napredovanj prestavili za eno leto, torej s 1. junija letos na 1. junij prihodnje leto, s čimer bi dosegli 50-milijonski prihranek, ostaja. Prav tako ostajata ukinitev dodatka za akademski naziv in znižanje nadomestila za bolniško odsotnost za prvi mesec z 90 odstotkov na 80 odstotkov. Pri dodatku za delovno dobo je vlada sprva predlagala 0,1-odstotno znižanje, po približevalnem predlogu pa bo znižanje 0,2-odstotno. Predlaga tudi zamrznitev kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja. S temi ukrepi bi vlada v pol leta skupno privarčevala 77,9 milijona evrov.

Približevalni predlog predvideva tudi kompresijo plačne lestvice s štirih na 3,95 odstotka, s čimer bi v šestih mesecih privarčevali 25,2 milijona evrov. To pomeni, da vladna stran upošteva želje nekaterih sindikalnih predstavnikov, da bi se funkcionarjem znižala plača bolj kot javnim uslužbencem. Gre namreč za zmanjšanje razmerij med plačnimi razredi. V srednjem, denimo 30. plačnem razredu, bi se plače znižale za približno 1,4 odstotka, pri najnižjih plačah bi šlo za 0,5-odstotno znižanje, pri najvišjih, denimo ministrskih plačah, pa za 2,89 odstotka.

Predlog vsebuje tudi manjšo kompenzacijo regresa za letos z rahlim znižanjem regresa za malico, regres za letni dopust pa bi izplačali v skladu s sodnimi odločbami. Znižali bi ga različno po kategorijah, torej progresivno. Z učinkom zmanjšanja regresa za prehrano bi vlada na polletni ravni privarčevala 28,4 milijona evrov.

Dodatnih 26,5 milijona evrov bi vlada privarčevala s prihranki pri materialnih stroških in zamikom investicij.

Kompresija plačne lestvice in zamrznitev kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja bi veljala za letos in prihodnje leto, medtem ko bi bilo 0,2-odstotno znižanje dodatka na delovno dobo trajen ukrep.

Vlada in sindikati javnega sektorja so se namreč po več krogih pogajanj o stavkovnih zahtevah danes začeli pogajati o varčevalnih ukrepih. Glavni vladni pogajalec, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je že pred predstavitvijo približevalnega vladnega predloga varčevalnih ukrepov pojasnil, da bodo upoštevali "očitno stališče sindikatov", da je vladni predlog v nekatere dejavnosti posegel bolj kot v druge in ga po tej plati nekateri sindikati jemljejo kot nepravičnega.

Sindikati nezadovoljni s predlogom glede regresa in zniževanja dodatka za delovno dobo Sindikati po pogajanjih z vlado izražajo nezadovoljstvo z novim predlogom, ki predvideva dodatnih 50 milijonov evrov prihranka, in sicer z naslova razlike v regresu javnim uslužbencem. Zavračajo tudi znižanju dodatka na delovno dobo, predvsem v zdravstvu in policiji, pozdravljajo pa ohranitev dodatkov za neugoden delovni čas.

Posedi: Približevalni predlog je slabši Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov Janez Posedi je po pogajanjih ocenil, da je približevalni predlog slabši. "Minister je predlagal, da si njihovo napako za lani plačamo sami. Povečali so zahtevo po prihrankih za višino regresa, kar je nesprejemljivo," je bil oster. Dodal je, da je taktika, ki jo je ubrala vladna stran, skrajno neprimerna. "Čas, ki so ga imeli na razpolago, se je iztekel in brez dogovora bodo prihranki letos nič. Tudi enostranskih ukrepov več ne uspejo speljati," je še poudaril.

Tudi predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je opozoril na predlog znižanja regresa za malico in dodatnih 50 milijonov, ki jih je vlada prištela v predlog. Gre za izgubljeno sodbo države proti javnim uslužbencem, za to so posebne postavke v proračunu in tega ne bo mogoče "kar prištevati k plači", je povedal in dodal, da bodo sicer šele po praznikih znana konkretna stališča sindikatov. Že zdaj pa so po njegovih besedah opozorili, da znižanje dodatka na delovno dobo ni sprejemljivo, ker gre za sistemski ukrep, ki ni vezan na izhod iz krize in učinkuje dolgoročno.

Mlakarjeva pozdravlja ohranitev dodatkov za neugoden delovni čas Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar je pojasnila, da bodo sindikati novi predlog preučili med prvomajskimi prazniki in se na pogajanjih z vlado znova sestali 6. maja. Zniževanje regresa za malico in dodatka za delovno dobo je prav tako označila za nesprejemljive, medtem ko pozdravlja ohranitev dodatkov za neugoden delovni čas.

Po Virantovih ocenah zadnji odziv sindikatov ni odklonilen Glavni vladni pogajalec, minister Gregor Virant pa je po koncu pogajanj poudaril, da je vlada upoštevala vse, kar so jim sporočali sindikati: "Od tega, da so jim bili nekateri posegi, ki so bolj udarili po zdravstvu in policiji, nesprejemljivi, do tega, da se bolj znižajo višje kot nižje plače." Zato po njegovih ocenah tudi zadnji odziv sindikatov ni odklonilen in pričakuje, da se bodo takoj po praznikih začela resna ter intenzivna pogajanja, ki bi jih lahko zaključili v tednu ali dveh.