Torek,
31. 3. 2020,
13.13

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

risi ris Katalin

Torek, 31. 3. 2020, 13.13

4 leta

V naravo izpuščen še ris Katalin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Ris | Foto STA

Foto: STA

Sodelujoči v okviru projekta Life Lynx so danes v naravo izpustili risa Katalina, ki so ga pred 24 dnevi pripeljali iz Romunije v oboro v Sloveniji, kjer se je prilagajal na novo okolje, so danes sporočili iz Zavoda za gozdove Slovenije.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v zavodu, je bil risji samec Katalin iz Romunije v prilagoditveno oboro na območju Snežnika pripeljan 7. marca. Tam so zanj tri tedne skrbeli lovci lovišča s posebnim namenom Jelen, pomagali pa so jim tudi veterinarka in člani projektne ekipe Life Lynx, piše STA.

Namen prilagoditvenih obor je zmanjšati možnost, da ris po izpustu odtava daleč stran od mesta izpusta in ostane brez stika z risi iz dinarsko-jugovzhodne alpske populacije, so spomnili.

Doselili bodo 14 risov

Do zdaj so v okviru projekta v Sloveniji in na Hrvaškem doselili štiri rise, to so Goru, Doru, Alojzije in Katalin. Skupaj jih bodo doselili 14. Risi bodo, tako v zavodu, pripomogli k zmanjšanju parjenja v sorodstvu in pomagali rešiti dinarsko-jugovzhodno alpsko populacijo risa pred izumrtjem, piše STA.

Ris
Novice Ris iz Karpatov na zmenku z domačo risinjo #video

Vsi so opremljeni s telemetričnimi ovratnicami, s pomočjo katerih jih bodo spremljali in ugotavljali, kako se vključujejo v populacijo. Prvo vključitev so potrdili v genetskem laboratoriju biotehniške fakultete januarja letos, ko so ugotovili, da imata ris Goru in slovenska samica Teja skupno potomko, ki so jo poimenovali Mala.

Slovenija s pomočjo sredstev EU, ministrstva za okolje in prostor ter projektnih partnerjev s projektom uresničuje strategijo ohranjanja in trajnostnega upravljanja risa v državi 2016-2026. Preselitev risov poteka iz Karpatov, kjer je najbližja vitalna populacija te vrste za doselitev v Dinaride in Alpe, še piše STA.