Četrtek,
3. 7. 2008,
16.54

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 3. 7. 2008, 16.54

8 let, 5 mesecev

Ustavno sodišče ni zadržalo določbe o glasovanju iz tujine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ustavno sodišče je zavrnilo predlog skupine poslancev, naj do končne odločitve zadrži izvrševanje 82. člena zakona o volitvah v DZ, ki se nanaša na glasovanje iz tujine.

Ustavni sodniki so namreč presodili, da bi zadržanje povzročilo hujše posledice kot morebitna neustavnost ureditve, saj bi bila volivcem v tujini odvzeta volilna pravica.

Oceno ustavnosti 82. člena zakona so zahtevali poslanci iz opozicijskih strank Poslanci LDS, SD, Zaresa in SNS so namreč na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti 82. člena zakona o volitvah v DZ ter predlagali, naj sodišče sporno določbo zadrži, ob tem določi tudi način izvršitve te odločitve. 82. člen omenjenega zakona sicer določa, da se volivcem, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji in so vpisani v evidenco volilne pravice, pošlje prazna glasovnica s priloženo volilno karto.

Če bi se izpodbijane določbe v ustavnosodni presoji izkazale za neskladne z ustavo, bi to na eni strani lahko povzročilo škodljive posledice pri izvrševanju volilne pravice volivcev s stalnim prebivališčem v tujini. Vendar bi zadržanje izpodbijane ureditve ob že razpisanih volitvah na drugi strani povzročilo, da ti volivci na njih sploh ne bi mogli sodelovati, s tem pa bi jim bila odvzeta volilna pravica, ugotavlja ustavno sodišče.

Ustavno sodišče ne more izvajati zakonodajne funkcije, kadar te ne more izvesti DZ Vendar pa glede na svoje pristojnosti ustavno sodišče ne more izvajati zakonodajne funkcije v primerih, kadar te zaradi nestrinjanja poslancev ne more izvesti državni zbor, navajajo na ustavnem sodišču. Poleg tega mora biti ustavno sodišče na tem področju zadržano, morebiten način izvrševanja odločitve pa mora biti skrbno pretehtan. "Že zato, ker je bila zahteva vložena tik pred razpisom volitev, tega ni mogoče storiti," so še zapisali.

Preveč negativnih posledic Ustavno sodišče zato ocenjuje, da škodljive posledice, ki bi jih povzročilo zadržanje izvrševanja izpodbijane ureditve, pretehtajo nad morebitnimi škodljivimi posledicami, ki utegnejo nastati, če se bo izkazalo, da so določbe neustavne. Pri tem je tudi upoštevalo, da je kršitve, če bi bila zaradi uporabe izpodbijanih določb v posameznih primerih ogrožena poštenost volitev, mogoče presojati v posamičnih postopkih varstva volilne pravice po volitvah.

Potrč: Volilna komisija mora razmisliti o načinu uporabe volilnega zakona v izogib sporom Na podlagi odločitve ustavnega sodišča je mogoče zatrditi, da 82. člen zakona o volitvah v DZ odpira nekatera resna vprašanja volitev in prav to je razlog, da se jih US ni lotilo preko instituta začasnega zadržanja, je dejal Miran Potrč (SD). Meni, da bi volilna komisija morala razmisliti o načinu uporabe zakona v izogib sporom.

"Ljubše bi nam bilo, če bi sprejeli začasno zadržanje" "Gotovo bi nam bilo ljubše, če bi bilo sprejeto začasno zadržanje, vendar opozarjamo, da ustavno sodišče v obrazložitvi opozarja, da je možna tudi neustavna uporaba zakona in da bi za to bilo prav imeti korektno volilno evidenco in da se prazne volilne karte in glasovnice lahko pošiljajo na znane naslove v tujino le, če je to res nujno potrebno," je povedal vodja poslanske skupine SD Potrč.

Jelinčič: Odločitve ustavnega sodišča o glasovanju iz tujine ni pričakovati pred volitvami Odločitve US o ustavnosti glasovanja iz tujine ni pričakovati pred volitvami, je povedal vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič. Sicer pa je zanj odločitev US, da ne zadrži izvrševanja določbe 82. člena zakona o volitvah v DZ, "vnovičen dokaz, da ni strokovni, ampak politični organ". "Kakor je to dokazalo že kar nekajkrat v zgodovini samostojne Slovenije, ko je presodilo v škodo države," je kritičen do ustavnega sodišča opozicijski poslanec.

"Po mojem prepričanju bi lahko volili samo tisti državljani, ki državi plačujejo davke" "Moje osnovno prepričanje je, da bi smeli v Republiki Sloveniji voliti zgolj tisti državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke, kajti državljan mora imeti tudi dolžnosti, ne samo pravice," je dejal. "Nikakor ne bi smeli dopuščati, da nam usodo domovine krojijo ljudje, ki nič ne prispevajo k razvoju države in pravzaprav nič ne vedo o tej državi in v veliki meri niti ne poznajo slovenskega jezika," je še dejal.

V Lipi razočarani nad odločitvijo ustavnega sodišča V Lipi so nad odločitvijo ustavnega sodišča razočarani, saj so prepričani, da bi se moral omenjeni člen razveljaviti, je pojasnil predsednik stranke Saše Peče. Na parlamentarnih volitvah pa pričakuje podobne zaplete kot na lanskih volitvah predsednika republike.

Koalicijske stranke so z odločitvijo US zadovoljne V NSi so izjemno zadovoljni z odločitvijo ustavnega sodišča, da ne zadrži izvrševanja 82. člena zakona o volitvah v DZ. "Če bi poslanci, ki so vložili pobudo za zadržanje, res želeli, da bi ustavno sodišče pozitivno odločilo, to pomeni, da bi tisti, ki imajo volilno pravico in živijo v tujini, morali voliti po starem, kar pa v tem trenutku po našem prepričanju ni več možno," je dejal vodja poslanske skupine Jožef Horvat. S to zahtevo bi vzeli slovenskim državljanom s stalnim prebivališčem v tujini volilno pravico, meni vodja poslancev NSi. Z odločitvijo US so zadovoljni tudi v poslanski skupini SLS. Odločitev ustavnega sodišča je pričakovana, je pojasnil tudi vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Žnidaršič: Dobro bi bilo doreči način glasovanja iz tujine Zaradi zapletov glede glasovanja iz tujine, do katerih je prihajalo ob lanskih predsedniških volitvah, bi bilo dobro, če bi dorekli 82. člen zakona o volitvah v DZ, je dejal vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič. Ker pa je ta člen takšen, kot je, se je treba po njem ravnati, je dodal. "V samo odločitev ustavnega sodišča ne bi želel posegati ali jo kakorkoli problematizirati," je dejal Žnidaršič.

Školč: Odločitev ustavnega sodišča ni nič dramatičnega V LDS bodo sklep ustavnega sodišča najprej preučili in ga bodo najverjetneje komentirali v petek, je pojasnil vodja poslancev LDS Jožef Školč. To je ena od dveh možnosti in ni nič dramatičnega, je še dodal.