Sobota,
17. 5. 2008,
13.40

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 17. 5. 2008, 13.40

7 let

Upor okupatorju je dal priložnost za osamosvojitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Upor proti okupatorju je bil državotvorno dejanje brez primere, je ob 63. obletnici zadnjih bojev proti okupatorju na Poljani pri Prevaljah poudaril evropski poslanec Borut Pahor.

Kot je na slovesnosti na Koroškem, ki so se je poleg okoli tisoč ostalih obiskovalcev, udeležili tudi predstavniki lokalne in državne politike ter borčevskih organizacij, povedal osrednji govornik, smo bili Slovenci skozi stoletja kot drobiž v luči velikih sosedov, ki so nam namenili vlogo hlapcev, a je postopoma v našem narodu raslo uporništvo in odločenost, da postanemo sami svoj gospodar.

"Upor proti okupatorju je bil edini način, da se je Slovenstvo postavilo samo zase" Ta odločenost je po Pahorjevem mnenju botrovala pogumu naših dedov, da so se postavili proti vdanosti v zgodovinsko usodo, ki naj bi jo določali drugi. Upor proti okupatorju je bil po Pahorjevih besedah edini način, da se je Slovenstvo postavilo samo zase, in čeprav si sedanje generacije lahko privoščimo akademske razprave o smiselnosti oboroženega upora, bi brez njega v vsakem primeru ostali drobiž v luč velikih, zaradi njega pa smo končno vzeli usodo v svoje roke in zavarovali svoj narodni obstoj.

Stanovnik okrcal tiste, ki so pred 63 leti želeli podaljšati drugo svetovno vojno

Kratek, a toliko bolj odločen je bil na tokratni slovesnosti predsednik Združenja zveze borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik, ki je znova okrcal tiste, ki so pred 63 leti želeli podaljšati drugo svetovno vojno oz. celo zanetiti tretjo. Zasluga slovenskih partizanov je po njegovem, da so jih prav na teh prostorih ustavili in razorožili.

Kot je dejal, je bil pred dnevi šokiran, ko je v medijih prebral, da je slovenska ministrica s svojo hrvaško kolegico podpisala mednarodni sporazum, po katerem naj bi Slovenci ugotavljali kdo je bil kriv in kdo je dal ukaz za zaustavitev in zasluženo kaznovanje krvnikov iz Jasenovca.