Nedelja,
9. 3. 2008,
15.17

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 9. 3. 2008, 15.17

8 let, 6 mesecev

Türk za Spiegel: Naša demokracija še ni popolna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Glede očitkov slovenskih novinarjev o cenzuri s strani politike je dejal: "Ne strinjam se z vlado, saj Slovenija potrebuje te razprave, da razvije standarde za družbo s svobodnim tiskom."

"Razvoj standardov za družbo s svobodnim tiskom je pomemben za našo demokracijo, ki še vedno ni popolna," je dejal predsednik.

"Res je, da so novinarji izpostavljeni določenemu pritisku" "Dohitevamo to, kar se je v zahodni Evropi razvijalo že desetletja. Razpravljamo o tem, kakšno vlogo igrajo mediji v pluralistični demokraciji. Res je, da so novinarji izpostavljeni določenemu pritisku - s strani lastnikov medijskih hiš, s strani politike," je glede očitkov o medijski cenzuri v Sloveniji še dejal Türk.

O izbrisanih: Storjena je bila krivica, ki jo je treba popraviti Na vprašanje o tem, da je Slovenija po osamosvojitvi iz registra stalnega prebivališča izbrisala 18.000 državljanov drugih republik nekdanje Jugoslavije, je odgovoril, da je bila dejansko storjena krivica in da je ta problem potrebno rešiti. To je jasno povedalo tudi ustavno sodišče, sedaj pa je naloga vlade, da to izvede, je dodal.

Türk je sicer v pogovoru za nemški Spiegel spregovoril tudi o izkušnjah Slovenije po njenem vstopu v EU in o krizi na Zahodnem Balkanu.

"Male države veljajo za bolj odprte in učinkovite pri doseganju soglasja" Glede tega, da EU trenutno predseduje mala država, za katero so mnogi Evropejci komajda slišali, je Türk dejal, da veljajo male države za bolj odprte in učinkovite pri doseganju soglasja, kar je med prvo iraško vojno jasno dokazal Luksemburg. Kot je dodal, morajo vsi, ki so "šibki v geografiji", pač bolje preučiti evropski zemljevid.

"Širitev EU je dobičkonosen projekt - in sicer za vse" Predsednik je tudi zavrnil strah in nervozo, ki je glede širitve sprva obstajala v starih članicah EU, saj dejstva govorijo nasprotno: "EU je z novimi članicami v primerjavi z drugimi regijami v svetu pridobila na gospodarski moči. Širitev je dobičkonosen projekt - in sicer za vse."

O Kosovu: Razglasitev in priznanje nadzorovane neodvisnosti sta prvi korak na bolje

Glede Kosova je predsednik poudaril, da sta razglasitev in priznanje nadzorovane neodvisnosti "prvi korak na bolje", da pa mora mednarodna skupnost sedaj še naprej zagotavljati varnost na Kosovu in mu pomagati pri vzpostavljanju državnih institucij in pravne države. Nujno potrebne so tudi investicije, ki bodo dale zagon kosovskemu gospodarstvu.

"Najbrž ne bo mogoče narediti dosti več, kot se ukvarjati s stabilizacijo te krizne regije" Gre za dolgotrajno nalogo, je poudaril Türk in ocenil, da mednarodna skupnost v naslednjih letih, morda celo desetletjih na Kosovu ne bo morala narediti dosti več, kot da se bo ukvarjala s stabilizacijo te krizne regije. Glede vloge EU pri tem je ocenil, da trenutno sicer obstajajo določena nesoglasja med članicami, a da se bo to uredilo v naslednjih mesecih.

"Širitev unije na Zahodni Balkan mora potekati postopoma" Širitev unije na Zahodni Balkan mora sicer po besedah Türka potekati postopoma in mora temeljiti na izpolnjevanju pogojev za članstvo s strani posameznih držav te regije. "To bo nekaterim uspelo prej kot drugim. Srbi pa si morajo biti pred tem še na jasnem, ali in za kakšno ceno si tega sploh želijo," je dodal.