Četrtek,
19. 6. 2008,
18.27

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 19. 6. 2008, 18.27

8 let, 5 mesecev

Türk izrekel podporo delu vrhovnega sodišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Danilo Türk je po občni seji vrhovnega sodišča pozval, "da se odnos do pravosodja vzame skrajno resno z upoštevanjem ključnega pomena pravne države in vladavine prava za naš razvoj".

Ob tem je pojasnil, da je na seji izrekel podporo delu vrhovnega sodišča in dejavnosti slovenskega pravosodja v celoti. Veseli, da se je predsednik republike udeležil občne seje Po besedah predsednika vrhovnega sodišča Franca Testena so zelo veseli in počaščeni, da se je predsednik republike na lastno pobudo udeležil občne seje vrhovnega sodišča. "Neposredno po izvolitvi je ponudil možnost, da s svojim ugledom, avtoriteto in vplivom skuša pomagati pri odpravi nekaterih negativnih trendov pri položaju sodstva," je pojasnil Testen. Ali bomo uspeli zagotoviti pravno državo? "Menim, da je pravna država, vladavina prava in avtoriteta pravosodja najpomembnejše zagotovilo uspešnosti razvoja naše države in naše družbe v prihodnje," je kot razlog za svojo pobudo navedel Türk. "To je strateško vprašanje našega celotnega razvoja, ali bomo uspeli zagotoviti pravno državo, ali bomo uspeli zagotoviti vladavino prava," je dejal predsednik republike in dodal: "In če želimo to dvoje zagotoviti, moramo storiti vse, da bo naše pravosodje neodvisno in da bo uživalo ustrezno avtoriteto."

Slovensko pravosodje deluje v zahtevnih razmerah

Slovensko pravosodje po Türkovem mnenju deluje v zahtevnih razmerah, ki so delno posledica okoliščine, da se izjemno povečuje število novih zadev, ki prihajajo pred sodišča. Ob tem je izpostavil podatke iz poročila vrhovnega sodišča, da je v zadnjem letu prišlo na sodišča 750.000 novih zadev, leto pred tem pa nekaj več kot pol milijona. "To je tendenca, ki jo je zelo težko obvladovati in daleč presega statistična povprečja razvitih evropskih držav," je ocenil predsednik republike.

"Zavzemam se za to, da se odnos do pravosodja vzame skrajno resno " Hkrati s tem se po Türkovem mnenju v javnosti ustvarjajo predstave, ki ne ustrezajo dejanskemu položaju in dejanski uspešnosti pravosodja, ki je s programom Lukenda in nekaterimi drugimi dejavnostmi že zelo globoko poseglo v proces zmanjševanja sodnih zaostankov. "Zavzemam se za to, da se odnos do pravosodja vzame skrajno resno z upoštevanjem ključnega pomena pravne države in vladavine prava za naš razvoj."

Sodstvo vzpostaviti kot neodvisno tretjo vejo oblasti.

Na občni seji je predsednik republike predstavil svoje poglede na položaj sodstva, pri čemer je po Testenovih besedah poudaril predvsem, da je treba sodstvo vzpostaviti kot neodvisno tretjo vejo oblasti. "V nadaljevanju smo predstavili glavne probleme, ki trenutno tarejo sodstvo. Nismo se omejevali predvsem na neprijazno okolje v katerem trenutno deluje sodstvo, tudi nismo govorili predvsem o plačah," je dejal Testen. Kot je dejal, so se pogovarjali o tem, "kaj lahko predvsem sami storimo za boljši položaj, boljši ugled in boljše delovanje sodstva".

Pomembno je utrjevati neodvisnost, nepristranskost in ugled sodstva v javnosti "Pri tem cenimo poglobljen, nepristranski, in tudi naklonjen pogled predsednika republike na naše delo, zlasti njegovo iskreno in intimno zavedanje, kako pomembno je utrjevati neodvisnost, nepristranskost in ugled sodstva v javnosti," je pojasnil predsednik vrhovnega sodišča. Po njegovih besedah so ugotovili, da sodstvo deluje, da izpolnjuje vse pogoje, da lahko uživa materialno legitimiteto v javnosti, da je nepristransko, neodvisno, da deluje transparentno in odgovorno. Ob tem je Testen poudaril, da je "predvsem na sodnikih, ko jim bo tudi okolje zagotovilo primerne pogoje za delo, da sami vse te vidike materialne legitimnosti sodstva še izboljšamo".

Treba se je zavedati pomena pravosodja za naš celoten razvoj

Glede stavke in sodniških plač pa je Türk poudaril, "da je ta pojav simptom in ne pravo bistvo problema položaja slovenskega pravosodja v tem trenutku". Problem je po njegovem mnenju globlji in gre v bistvu za družbeni odnos do pravosodja. "Za ta odnos bi si želel kot predsednik republike, da bi bil čim bolj odgovoren, čim bolj resen in takšen, da bi se popolnoma zavedal pomena, ki ga ima pravna država in pravosodje za naš celoten razvoj," je ob koncu izjave za medije poudaril predsednik republike.