Četrtek,
5. 6. 2008,
20.43

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 5. 6. 2008, 20.43

8 let, 5 mesecev

Tomo Križnar ni dobil vizuma za vstop v Nigerijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Tomu Križnarju so v Budimpešti zavrnili izdajo vizuma za vstop v Nigerijo, kjer naj bi prejel 6000 fotografij, ki jih je posnel med bivanjem v Sudanu, so danes sporočili iz agencije Giedon.

Poleg tega naj bi Slovenija zavrnila izdajo vizuma Izadinu Ezadinu, ki naj bi 9. in 10. junija sodeloval na konferenci o medkulturnem dialogu v Ljubljani.

"Sem persona non grata" Kot so danes sporočili iz agencije Giedon, so izdajo vizuma slovenskemu popotniku Križnarju zavrnili, čeprav naj bi imel vse potrebne dokumente. "Sem 'persona non grata'. Očitno sem na listi nezaželenih oseb Afriške Unije. Podoben sistem ima Evropska Unija," je po navedbah omenjene agencije takoj po zavrnitvi prošnje za vizum dejal Križnar.

Slovenija zavrnila izdajo vizuma sudanskemu državljanu Iz Giedona so sporočili tudi, da naj bi slovensko veleposlaništvo v Kairu zavrnilo izdajo vizuma sudanskemu državljanu Izadinu Ezadinu, ki naj bi v začetku prihodnjega tedna sodeloval na konferenci o medkulturnem dialogu v ljubljanskem Cankarjevem domu. Kot razlog za zavrnitev izdaje vizuma naj bi na veleposlaništvu v Kairu navedli, da mora Ezadin za vstop v Slovenijo pridobiti tudi schengenski vizum, so sporočili.

Križnar bo zahteval pojasnilo "Slovenska država in zunanje ministrstvo sta še enkrat dokazali, da sta popolnoma pod vplivom ZDA, ki v Afriki ne rabi angažiranja slovenske civilne družbe," je dejal Križnar in napovedal, da bo po vrnitvi v Slovenijo o tem obvestil tako ZN kot tudi Amnesty International in vse mirovniške in civilne organizacije v zahodni Evropi. Poleg tega bo Križnar od slovenskega zunanjega ministrstva zahteval, naj od nigerijskih oblasti zahteva pojasnilo, zakaj so zavrnile izdajo vizuma.

Lipa ogorčena Na sporočilo so se medtem že odzvali v poslanski skupini Lipa, kjer so "razočarani nad zatiskanjem oči pred grozodejstvi s strani nekaterih držav, ki se deklarirajo kot demokratične". Ob tem so izrazili tudi ogorčenje, da se je slovenska zunanja politika celo v obdobju predsedovanja EU odločila, da vodi "izključno selektivno politiko, ko po eni strani ponižno vabi v našo državo domnevno največjega kršitelja mednarodnega prava gospoda Georgea Busha, medtem pa mrtvo hladno zavrača izdajo vizuma udeležencem multikulturnega dialoga, ki se bo v ponos vsem nam odvijal v naši državi".

V Lipi so se tako pridružili Križnarjevi zahtevi, naj MZZ zahteva pojasnilo Nigerije, poleg tega pa od zunanjega ministra Dimitrija Rupla zahtevajo, da Slovenija izda vizum za Ezadina.