Petek,
18. 7. 2008,
13.05

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 18. 7. 2008, 13.05

8 let, 5 mesecev

Šturm Dežmanu predal rokopis voščila zapornikov iz povojnega političnega zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Šturm je Jožetu Dežmanu predal plastiko Leona Štuklja in original voščila sozapornikov iz povojnega političnega zapora v Ljubljani iz leta 1945, pod katerim je podpisan tudi Štukelj.

Kot meni Direktor muzeja novejše zgodovine, dogodek med drugim odpira pogled v še zastrte dele zgodovine. "Za trezno ovrednotenje vseh naših totalitarnh sistemov" "Stvari prihajajo tja, kamor sodijo, v Muzej novejše zgodovine. Mislim, da smo bili tako utrujeni od vseh teh dogodkov, da lahko trezno ovrednotimo našo preteklost, tudi preteklost vseh naših totalitarnih sistemov," je po predaji donacije dejal minister za pravosodje Šturm. Po njegovih besedah je namreč "Slovenija edina država v EU, ki je prešla skozi tri totalitarne sisteme 21. stoletja: fašizem, nacionalsocializem in komunizem".

Kot je pojasnil minister, donacija ministrstva za pravosodje vključuje plastiko Leona Štuklja avtorice akademske kiparke Alenke Vidrgar in original posebnega voščila sozapornikov iz celice številka 197 na Miklošičevi cesti v Ljubljani, napisanega oktobra 1945.

"Edinstven dokument" Sopodpisniki voščila sozaporniku Zdenku so med drugim Leon Štukelj, Anton Kutin, Maks Wraber in Lado Kham. Po Šturmovih besedah je rokopis ministrstvo za pravosodje pridobilo v okviru sektorja za popravo krivic in za narodno spravo.

Šturm je še dejal, da voščilo po besedah Alenke Kuhar pomeni "edinstven dokument, pritihotapljen iz povojnega političnega zapora na Miklošičevi v Ljubljani".

Pripravljajo razstavo o predsedovanju V Muzeju novejše zgodovine po Dežmanovih besedah pripravljajo tudi razstavo o predsedovanju Slovenije Evropski uniji. "Vzpostavljanje zgodovinske realnosti v njenih celotnih obsegih je skupna intenca, ki naj bi jo na slovenskem imele državne ustanove in oblast," je poudaril.