Torek,
10. 6. 2008,
8.41

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 10. 6. 2008, 8.41

8 let, 5 mesecev

Stavkovni odbor slovenskih sodnikov še ni dobil ponudbe vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Večina slovenskih sodnikov nadaljuje opozorilno stavko. Sodniki stavkajo na delovnem mestu in opravljajo samo nujne zadeve. Opozorilna stavka se bo končala v sredo ob 16.30.

Kot je povedala predsednica stavkovnega odbora Janja Roblek, tudi drugi dan stavke ni bilo zapletov, pa tudi ponudbe z vladne strani stavkovni odbor ni dobil. Resolucijo o razmerah v slovenske sodstvu je po njenih besedah sprejelo tudi Evropsko sodniško združenje. "Huda zaskrbljenost nad razmerami v Sloveniji" Roblekova je povedala, da je Evropsko sodniško združenje 23. maja sprejelo posebno resolucijo o razmerah v Sloveniji, konkretno o plačnem sistemu v Sloveniji. Po njenih besedah izraža hudo zaskrbljenost nad razmerami, ki vladajo v Sloveniji. "Torej, da se ne spoštuje odločba ustavnega sodišča, niti mednarodne obveznosti, ki zavezujejo Slovenijo in ki obravnavajo vprašanja sodnikove neodvisnosti in s tem posredno tudi sodniških plač," je pojasnila.

Evropsko sodniško združenje od vlade in parlamenta po besedah Roblekove zahteva, da izvršijo mednarodne obveznosti in odločbo ustavnega sodišča in ustvarijo takšen plačni sistem, ki bo pomenil primerljivost treh vej oblasti. V Evropskem sodniškem združenju podpirajo vsa prizadevanja slovenskega sodstva za dosego teh ciljev, je dejala predsednica Slovenskega sodniškega društva. Kot je pojasnila, so resolucijo poslali "predsednikom DZ, vlade in države ter resornemu ministru v Sloveniji, poleg tega pa tudi predsedniku evropskega parlamenta, komisije in generalnemu sekretariatu Sveta Evrope v Strasbourgu".

Večina slovenskih sodnikov je danes nadaljevala tridnevno opozorilno stavko, ki se bo končala v sredo ob 16.30. Sodniki zahtevajo, da se sodniške plače uredijo v zakonu o sodniški službi, da se usklajujejo tako, da se ohranja njihova realna vrednost ter da so plače primerljive s plačami poslancev in ministrov. Za stavkovni odbor bi bila stavka uspešna samo, če bi dobili ponudbo vlade, ki bi se približala ali pa izpolnila stavkovne zahteve.

Sodniki stavkajo na delovnem mestu in opravljajo samo nujne zadeve. V času stavke lahko stranke med uradnimi urami opravijo vsa dejanja, ki ne zahtevajo prisotnosti sodnika. Preklicane so samo tiste obravnave, za katere je stranka dobila obvestilo o preklicu, sicer vabilo na sodišče velja.

Odvetnik Franci Matoz napoveduje vložitev tožbe zoper sodnike zaradi stavke Odvetnik Franci Matoz je napovedal, da bo vložil tožbo proti sodnikom, ki so stavkali, ker je bil način sodniške stavke nezakonit in nelegitimen. Kot je poročalo Delo v večerni izdaji, bo Matoz vložil predlog za ugotovitev nezakonitosti stavke pri delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani.

"S tem želim opozoriti na absurdnost početja sodnikov, kajti pojavilo se bo vprašanje, kdo v Sloveniji bo o takšnem predlogu sploh lahko odločil," je dejal odvetnik Matoz.

Matoz meni, da so sodniške stavkovne zahteve v delu, ki se nanaša na višino njihovih plač upravičene, vendar pa sodnik zaradi uveljavljanja svojih pravic po mnenju odvetnika ne sme ovirati dela sodišča. Slednja dolžnost je tudi med določili zakona o sodniški službi. Matoz namreč meni, da je bilo delo sodišča ovirano v konkretnem primeru, s katerim se je srečal, ko je bila obravnava preložena zaradi stavke.