Četrtek,
10. 4. 2008,
17.49

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 10. 4. 2008, 17.49

8 let, 6 mesecev

Stanovnik: Tudi zmagovalci po vojni morili v imenu revolucije brez sodnega naloga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Janez Stanovnik je ob predstavitvi zbornika Škof Rožman v zgodovini dejal, da so tudi zmagovalci po vojni morili v imenu revolucije brez sodnega naloga.

Predsednik zveze borcev (ZZB NOB) je sicer prepričan, da je osnova za spravo zgolj resnica. Kot je uvodoma dejal Stanovnik, zbornik Škof Rožman v zgodovini ni interpretacija, temveč nabor dokumentov. "Berite ga v smislu iskanja resnice o tem dogajanju in želje, da se na osnovi resnice pride do sprave in ne do poglabljanja razlik," je poudaril. Prepričan je namreč, da sprave ne smemo razumeti kot tehnični korak.

Osnova za spravo naj bo zgolj resnica

Zbornik po Stanovnikovem mnenju potrjuje navedbe pastirskega pisma škofa Antona Vovka, ki so ga prvič prebrali v torek na forumu za dialog med vero in kulturo. "Pismo potrjuje vse to, kar zbrani dokumenti v zborniku povedo," je poudaril. Pri tem Stanovnik poudarja predvsem navedbe škofa Vovka o pobojih med vojno in po njej, v katerem je zapisal, da so rojaki v imenu vere morili brez sodnega naloga.

Predsednik zveze borcev (ZZB NOB) je sicer prepričan, da je osnova za spravo zgolj resnica. Meni namreč, da je bila razveljavitev sodbe proti škofu Rožmanu v javnosti napačno interpretirana, kot da gre za rehabilitacijo takrat obsojenih. "Pri tem obstaja nevarnost, da se to pretvori v nov stereotip napačne razlage zgodovine, kar bi se lahko sprejemalo kot resnica," je poudaril.

Osnova sprave ni odpuščanje, saj je to lahko najbolj grdo farizejstvo

Na vprašanje, kaj je dejansko zakrivil škof Rožman, pa je Stanovnik dejal, da vsi kazenski zakoniki po svetu sodelovanje z okupatorjem kvalificirajo kot zločin in narodno izdajo, ki se jo kaznuje s smrtjo. Rožman se je leta 1942 pogovarjal s takratnim generalom Robbotijem, ki je bil vojaški okupacijski poveljnik v Ljubljanski pokrajini. Zato je po Stanovnikovih besedah Rožman sodeloval z okupatorjem.

Kot je še dejal, zgodovinskih dejstev ne smemo pozabiti, saj pozaba ni pot k spravi. "Sprava je lahko zavestno dejanje, s katerim lahko svojo vest prisilimo, da nekaterih stvari ne misli. Prav tako osnova sprave ni odpuščanje, saj je to lahko najbolj grdo farizejstvo," meni predsednik zveze borcev (ZZB NOB).

Zgodovinar in eden od avtorjev zbornika Janko Pleterski pa je poudaril, da v zborniku ne gre za vodenje kampanje proti Rožmanu, temveč za gradivo, ki z usti Rožmana samega govori o dejanjih, ki so vodila v kolaboracijo.

Stanovnik obžaloval napad na škofa Vovka Stanovnik je med predstavitvijo zbornika obžaloval napad na škofa Vovka. "Globoko obžalujem, da se je zgodil barbarski zločin, ko so škofa Antona Vovka, ki je priznaval krivdo med drugo svetovno vojno, huligani polili in zažgali," je dejal Stanovnik.

Kot je znano, je škofa Vovka skušal komunistični režim v letih po drugi svetovni vojni večkrat umoriti. Najhujši napad se je zgodil januarja 1952, ko so ga neznanci na novomeški železniški postaji polili z bencinom in zažgali. Napada na škofa predstavniki takratnih oblasti niso nikoli raziskali.