Četrtek,
12. 6. 2008,
16.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 12. 6. 2008, 16.29

8 let, 5 mesecev

So zloženke o delu vlade propaganda vlade in SDS?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Zloženke Slovenija včeraj, danes, jutri, ki so v sredo prispele v nabiralnike gospodinjstev po Sloveniji, so po mnenju predstavnikov Mlade liberalne demokracije propaganda vlade in vladne stranke SDS.

Propaganda, ki je narejena na stroške davkoplačevalcev, dodajajo. Kot navajajo v podmladku LDS (MLD), je bilo po podatkih službe za razvoj iz proračuna za izdajo zloženke porabljenih več kot 100.000 evrov, prejelo pa jih je 731.000 gospodinjstev. "Prepričani smo, da ni naključje, da se celotna publikacija ujema s celostno grafično podobo SDS. Verjetno tudi ni naključje, da se je ta zloženka pojavila v širšem predvolilnem času in promovira uspehe vlade Janeza Janše," še menijo v Mladi liberalni demokraciji. "Zloženka ne predstavlja težav državljanov" Pri tem se jim zdi problematično, da zloženka predstavlja le zgodbo uspešne Slovenije, namerno pa izpušča težave, s katerimi se soočajo številni slovenski državljani in državljanke. Kot je v izjavi za javnost zapisal predsednik MLD Aleš Bučar, "zloženka izpušča dejstvo, da številni ljudje živijo v nevzdržnih socialnih razmerah, da se povečuje razslojenost prebivalstva, da so cene stanovanj v tem mandatu narasle za 50 odstotkov, da se je institucionalizirala in legitimizirala nestrpnost, pozablja pa tudi povedati, da je preko 500 novinarjev podpisalo Peticijo zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje".

V MLD menijo, da bi vlada lahko rezultate svojega dela predstavila javnosti na osrednjem javnem dogodku, kjer bi ljudje lahko razpravljali, novinarji pa poročali o vladni uspešnosti. "Ker bi slednji verjetno opozorili tudi na vse ostale, manj lepe zgodbe Slovenije, se je vlada pač odločila za enosmerni tok propagande," še menijo v podmladku LDS. Ob koncu so poudarili še, da s tem ne želijo SDS kratiti pravice do obveščanja javnosti o svojem delu, "vendar naj to storijo na svoj račun in za svoj denar, davkoplačevalski denar pa naj raje porabijo za reševanje socialnih problemov v državi".

Zares: Preučili bomo možnost prijave računskemu sodišču Na izdajo zloženke so se v sporočilu za javnost odzvali tudi v Zares. Kot so zapisali, dosedanje vlade niso nikoli "posegale po takšni samo-reklami, kaj šele strankarskih zlorabah, saj slovenskega pregovora, da se dobro blago samo hvali, niso razumele kot klic k samohvali". "Uporaba, slogana, barv in drugih elementov ter dejstvo, da se Janez Janša v brošuri ni podpisal kot predsednik vlade", po mnenju stranke "kažejo na utemeljen sum, da gre za nenamensko porabo davkoplačevalskega denarja za volilne namene stranke, ki sicer razglaša, da volilne kampanje ne vodi. V tem kontekstu bomo v Zares preučili možnost prijave tega primera računskemu sodišču," so še zapisali.

Slovenska demokratska mladina: Vladna brošura je plod dela celotne koalicije

Slovenska demokratska mladina (SDM) ob tem poudarja, da so v zloženki predstavljeni dosežki vlade, ki jo sestavljajo vse politične stranke vladne koalicije. "Razumemo, da Mlado liberalno demokracijo skrbijo uspešni dosežki te koalicije, ki jih vlada predstavlja v zloženki, saj takih projektov vlada pod vodstvom LDS ni nikoli dosegla, kaj šele, da bi jih lahko predstavila širši javnosti," je v sporočilu za javnost zapisala SDM.

SDM: V LDS se zgražajo, ker zloženka ne citira nobenega njihovega veljaka Po mnenju SDM, podmladka SDS, so navedbe, da se zloženka ujema s celostno grafično podobo SDS, smešne. "Prepričani smo, da v LDS in MLD dobro vedo, kakšna je celostna grafična podoba SDS. Kolikor pa jim le-ta ni poznana, jih pozivamo, da si ogledajo posamezne elemente le-te (npr. glasilo SDS Nova pot, internetno stran ipd.)," še piše v sporočilu. SDM je pojasnila, da so na zadnji strani zloženke navedene izjave ključnih akterjev leve sredine. "Ta argument ne zdrži kakršnegakoli namigovanja na promocijo SDS. Podmladek LDS je tako jasno pokazal, da je napad na zloženko protest dejstvu, da zloženka ne citira nobenega veljaka iz vrst LDS," so še prepričani v podmladku SDS

Služba vlade za razvoj: Opozicija očitno misli, da to ni dobro zanjo

Služba vlade za razvoj (SVR) pa je poudarila, da so rezultati gospodarskih in socialnih reform dobri in da je to dobro za Slovenijo. "Opozicija očitno misli, da to ni dobro zanjo," je poudarila SVR in dodala, da je tako gledanje kratkovidno. Po mnenju vladne službe bi se vsi morali znati veseliti uspehov države. SVR je pojasnila, da je vlada leta 2005 sprejela Strategijo razvoja Slovenije ter Okvir gospodarskih in socialnih reform. Junija 2006 je "državljane obvestila o načrtih, danes jih obvešča o rezultatih strategije in reform v upanju, da bo okrepila razumevanje o potrebnosti modernizacije in sprememb," je še poudarila vladna služba.

SVR: Modra in rumena sta tudi barvi EU O očitkih, da se celotna publikacija brošure ujema s celostno grafično podobo SDS, pa je služba odgovorila, da se z "obreganjem ob rumeno in modro barvo, ki nista samo barvi SDS ampak tudi barvi EU, poskuša vnašati razdor med vladne stranke, ki imajo vse zasluge za uspehe".

SVR: V brošuri del uspeha priznamo tudi opozicijskim strankam

Po besedah SVR so za uspeh deloma zaslužne tudi opozicijske stranke, ki so sodelovale v Odboru za reforme, "in to jim v brošuri tudi priznamo". Po zatrdilih SVR nikjer v brošuri ni omenjena nobena stranka, ne vladna, ne opozicijska. Služba še poudarja, da se njene barve od "prvega dne enake", saj sta modra in rumena barvi čisto vseh dokumentov, ki so jih izdali na SVR.

"V brošuri ni nihče podpisan s funkcijo" Glede očitka stranke Zares, da se Janez Janša v brošuri ni podpisal kot predsednik vlade, pa je SVR opozorila na dejstvo, da "nihče v brošuri ni podpisan s funkcijo, ne le Janez Janša, temveč so samo z imenom in priimkom imenovani vsi, npr. Žiga Turk, in na zadnji strani brošure vsi podpisniki svojih citatov: Borut Pahor, Milan Kučan, Danilo Türk, Jože P. Damijan, Franjo Bobinac, Jože Colarič..."

Pahor: Vlada se ni znala upreti skušnjavi, da se ne bi samohvalila

Predsednik SD Borut Pahor zloženke ne ocenjuje kot predvolilne kampanje na račun davkoplačevalcev, saj meni, da je pravica in dolžnost vsake vlade obveščati javnost o svojem delu. Moti pa ga, da se vlada "ni znala upreti skušnjavi, da se ne bi samohvalila", je pojasnil na javni tribuni v Mozirju. Problem zloženke je, ko se omenjajo uspehi te vlade, meni Pahor. Kot pravi, "vlada ima kaj za pokazati, a bi morala, če želi biti verodostojna, opozoriti tudi na težave".