Ponedeljek,
17. 3. 2008,
12.53

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 3. 2008, 12.53

8 let, 6 mesecev

Slovenski ribiči odpluli na morje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Slovenski ribiči so opolnoči odšli lovit na morje, česar od razglasitve zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) za članice EU 1. januarja niso počeli.

Predvidoma se bodo vrnili okoli opolnoči, je tik pred odplutjem za medije dejal poveljnik Ribe 1 Leon Čebulj. Ribiči so nameravali na morje že prejšnjo noč, a zaradi slabega vremena tega niso storili. Izgubili najmanj od 100 do 120 ton rib Čebulj je dejal, da so občutki mešani, in izrazil upanje da bodo kaj ulovili. Povedal je, da je ribičem žal, da sta dva meseca in pol, ko niso mogli loviti, minila, saj je ulov ponavadi ravno v teh mescih zelo dober. Vse skupaj se je po njegovih besedah precej poznalo na ulovu in posledično na dohodku. "Gre za velik izpad dohodka. Predvidevam, da smo izgubili najmanj od 100 do 120 ton rib," je dejal Čebulj in dodal, da je sicer lepo biti doma, težko pa je biti brez zaslužkov.

Proti otoku Susku po ulov

Kot je pojasnil, naj bi se odpravili na morje približno 30 navtičnih milj zahodno od otoka Susak, gre pa za mednarodno morje v ERC coni, ki je sedaj zamrznjena. Do tja naj bi rabili najmanj sedem ur vožnje. Delali pa naj bi ves dan. Če bodo ujeli dovolj, se bodo danes zvečer vrnili domov, sicer bodo prespali in lovljenje nadaljevali v torek, je pojasnil. V najboljšem primeru po njegovih besedah nalovijo od 10 do 12 ton, najmanj šest ton rib pa morajo uloviti, da se jim pot izplača, je dejal Čebulj in pojasnil, da bodo lovili plavo ribo.

Hrvaška napovedala nadaljevanje pogovorov o ERC Na podlagi četrtkove odločitve hrvaškega sabora je Hrvaška s soboto zamrznila izvajanje ERC za članice Evropske unije. Na ta način je Hrvaška vrnila stanje v svoji coni v Jadranu, kot je veljalo pred novim letom. Zagreb je sicer napovedal nadaljevanje pogovorov z Rimom, Ljubljano in Brusljem glede ERC.

Türk: Razplet v zvezi z ERC je bil pričakovan

Razplet v zvezi s hrvaško zaščitno ekološko-ribolovno cono (ERC) je bil popolnoma pričakovan, je slovenski predsednik Danilo Türk komentiral potezo Zagreba, da umakne uveljavitev cone za države EU. "Hrvaška je leta 2004 podpisala sporazum, ki je zahteval določeno obnašanje in to, kar se je zgodilo v preteklih tednih, pomeni preprosto spoštovanje tega sporazuma," je dejal predsednik.

"Ostala vprašanja ostajajo predmet nadaljnih pogajanj" Pri tem pa je poudaril, da "vsa ostala vprašanja ostajajo predmet nadaljnjih pogajanj". "Pogajanj med EU in Hrvaško, ko gre za njeno približevanje in vključevanje v EU, na drugi strani pa so ločeno od tega bilateralna vprašanja, ki jih bosta Slovenija in Hrvaška reševali med sabo. Zavzemam se za to, da bi tudi ta del stekel hitreje in da bi prišlo do korakov, ki pomagajo doseči napredek v dvostranskih odnosih med Slovenijo in Hrvaško," je dejal Türk in pozitivno ocenil dejavnosti, ki naj bi se začele v zvezi z možnostjo reševanja mejnega spora s Hrvaško s pomočjo tretjega.