Jan Tomše

Četrtek,
22. 8. 2013,
13.13

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 22. 8. 2013, 13.13

8 let, 5 mesecev

Slovenija prva po naraščanju števila mladih brez služb

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Po podatkih Eurostata je bilo v državah članicah EU junija 5,5 milijona mladih brezposelnih, od teh 3,5 milijona v državah z evrom. Najvišja rast števila mladih brezposelnih v EU je v Sloveniji.

Da so mladi brezposelni največja skrb Evrope, so se junija na vrhu v Bruslju strinjali voditelji držav članic EU in ob tem napovedali iskanje rešitev za to vse bolj akutno težavo stare celine.

Aprila je bilo brez zaposlitve na območju EU 23,5 odstotka mladih, a razlike med državami so velikanske. Če je bila brezposelnost med mladimi v nekaterih evropskih regijah manj kot petodstotna, je na drugi strani v nekaterih državah dosegala nad 50 odstotkov, v nekaterih regijah celo 70 odstotkov. Še naslednji podatek: več kot 7,5 milijona mlajših od 25 let ni niti zaposlenih niti se ne usposabljajo ali izobražujejo.

Po zadnjih podatkih je sicer v Španiji in Grčiji brez zaposlitve že šest od desetih iskalcev zaposlitve, mlajših od 25 let.

V Sloveniji enako usodo deli skoraj četrtina (23 odstotkov) mladih, za nameček pa brezposelnost med njimi narašča celo najhitreje med državami članicami EU. Do dela težko pridejo predvsem fakultetno izobraženi. Stopnja registrirane brezposelnosti med ženskami, ki imajo univerzitetno izobrazbo, naj bi po nekaterih podatkih v zadnjih letih zrasla kar za 300 odstotkov.