Četrtek,
13. 3. 2008,
16.35

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 13. 3. 2008, 16.35

8 let, 6 mesecev

Slovenci pripravljeni vrniti denar, Istrani zahtevajo opravičilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Slovenska vlada je Unijo Istranov prosila za številko transakcijskega računa, na katerega bi nakazala 634 evrov, ki jih je slovenska policija zaračunala optantski organizaciji 10. februarja v Rodiku.

Optantom so kazen zaračunali zaradi neprijavljenega shoda, kasneje pa so ugotovili, da ni bilo kršitve. Unija denarja noče in zahteva opravičilo slovenske vlade, piše Il Piccolo. Organizatorjem so slovenski policisti dvakrat izrekli globo Slovenska policija je v odzivu na omenjeno vest pojasnila, da ministrstvo za notranje zadeve oziroma policija v zvezi z vrnitvijo globe nista izvedla nobenega postopka. Globo za prekršek je predsednik Unije Istranov plačal na kraju samem, na izrečeno kazen pa policija ni prejela ugovora, so povedali. Pri kraju Rodik v občini Hrpelje-Kozina in nato v Kopru je na pobudo optantske organizacije Unija Istranov 10. februarja potekala slovesnost ob italijanskem dnevu spomina na povojne poboje in odhod Italijanov z ozemelj, ki so po drugi svetovni vojni pripadla Jugoslaviji. Pri obeh slovesnostih je posredovala slovenska policija, ki je organizatorjem dvakrat izrekla globo.

Policisti so ocenili, da gre za javno zbiranje, ki bi ga bilo treba po zakonu o javnih zbiranjih prijaviti in predlagali, da se javno zbiranje še pred izvedbo prijavi, s čimer pa se organizator ni strinjal. Po izrečeni globi na kraju dogodka so ogorčeni predstavniki optantov nemudoma seznanili domače, italijanske medije, napovedali pa so tudi iskanje pravice po sodni poti.

Predsednik DS pisal predsedniku italijanskega senata Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič je v sredo pisal predsedniku italijanskega senata Francu Mariniju v zvezi z nedavnimi dogodki v Rodiku, kjer so predstavniki optantske organizacije Unija Istranov pripravili slovesnost ob italijanskem dnevu spomina na povojne poboje, so sporočili iz DS.

"Dogodek v Rodiku ne sodi med dobre sosedske odnose"

Kavčič je v pismu zapisal, da dogodek v Rodiku ne sodi med prizadevanja za dobre sosedske odnose. "Zaradi še vedno občutljivih vprašanj naše skupne zgodovine si moramo prizadevati za graditev vzajemnih sosedskih odnosov na podlagi vzajemnega spoštovanja," je zapisal Kavčič. "Pomembno je, da demokratično izvoljeni predstavniki državljanov obeh držav vemo, da gre za občutljiva, tudi s čustvi nabita vprašanja, a prav zato se ne moremo ogniti dolžnosti, da naredimo vse za njihovo reševanje," je dodal.

"Med vojno so trpeli vsi trije narodi" Kavčič je zapisal, da v drugi svetovni vojni in po njej na širšem obmejnem območju niso trpeli le prebivalci enega naroda, temveč vseh treh - slovenskega, italijanskega in hrvaškega. Zborovanje v Rodiku po njegovem mnenju ni bilo oprto na preverjene zgodovinske vire, zato je zelo vprašljivo, ker se igra s čustvi in ogroža s težavo vzpostavljeno sožitje.

"Zgodovinska dejstva naj ostanejo področje znanosti"

Kavčič meni, da bi si bilo treba prizadevati za strpno obravnavo dogodkov, ki so tako zelo občutljivi za oba naroda. "Moja želja je, da se oba predsednika zgornjih domov parlamentov zavzameva za to, da zgodovinska dejstva naše skupne polpretekle zgodovine ostanejo področje objektivne strokovno-znanstvene razprave," je še zapisal.