Četrtek,
19. 6. 2008,
16.48

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 19. 6. 2008, 16.48

8 let, 5 mesecev

Širčeva o sofinanciranju medijev: Strokovna komisija ni odločala v skladu z razpisnimi pogoji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Poslanka Majda Širca meni, da strokovna komisija za ocenjevanje projektov, prispelih na javni razpis za sofinanciranje medijskih vsebin v letu 2008, ni odločala v skladu z razpisnimi pogoji.

Zato ministru za kulturo Vasku Simonitiju predlaga, naj preveri odgovornost pristojnih in odpravi napake. Širčeva je zapisala, da je bil 22. marca končan redni letni javni projektni razpis za sofinanciranje programskih vsebin medijev v letu 2008 in da so po skoraj treh mesecih odločanja te dni znani predlogi strokovne komisije za ocenjevanje projektov. Z razpisom je velik križ "Kot že večkrat v preteklosti, tudi tokrat ugotavljam, da je z razpisom velik križ. Tokrat strokovna komisija namreč ni odločala v skladu z razpisnimi pogoji. Zato ministru predlagam, da preveri delo in odgovornost pristojnih na direktoratu za medije in da storjene napake odpravi," je poudarila poslanka stranke Zares. Po njenih besedah je v razpisu za sofinanciranje programskih vsebin medijev, za katerega je namenjena okvirna vrednost 1.900.000 evrov, pogoj, da predlagatelj lahko kandidira z največ tremi projekti za posamezni medij.

Nekateri izdajatelji konkurirajo z več kot tremi projekti

V primeru, da predlagatelj ne upošteva omejitve prijave števila projektov, razpisni pogoji velevajo, da bodo take vloge zavržene kot nedovoljene, je dodala Širčeva. "Toda predlog za sofinanciranje pravi drugače, saj nekateri izdajatelji konkurirajo z več kot tremi projekti oziroma so z dodatnimi še na rezervni listi," je zatrdila.

Kdo je prijavil preveliko število projektov? Kot primere izdajateljev, ki so po njenih besedah prijavili več kot tri projekte, je navedla družbo Nova obzorja (med drugim izdajatelja tednika Demokracija), založbo Nova revija in Radio Ognjišče. Dodala je, da so tudi nekateri drugi izdajatelji prijavili več projektov, kot jih je dovolil razpis. Tako se je po njenih navedbah Prešernova družba prijavila s šestimi, časopisno-založniško podjetje Večer pa z osmimi projekti.

"Opozarjam na neskladnost razpisnih pogojev z odločitvami" "Ne želim se spuščati v vrednostne odločitve komisije, temveč opozarjam na neskladnosti razpisnih pogojev s predlaganimi odločitvami," je zatrdila. Meni namreč, da razpisna določila niso bila upoštevana in da so zato tisti izdajatelji, ki so upoštevali omejitve razpisne dokumentacije in prijavili omejeno število projektov, kot so Radio Študent, Radio Marš, Vita Activa, Študentska založba in Zavod SCCA, neenakopravno obravnavani in s tem tudi prikrajšani pri dodelitvi državne pomoči.

"Pričakujem, da bo raziskava čim prej dostopna"

Poslanka ministra Simonitija sprašuje tudi o raziskavi, ki je zakonski pogoj za odločanje o dodelitvi državnih pomoči medijem. "Tako javnost, izdajatelje medijev, kulturno politiko in druge zanimajo rezultati opravljene raziskave in njihov vpliv na odločanje strokovne komisije. Pričakujem, da bo raziskava oziroma evalvacija, ki jo določa zakon, čim prej dostopna," je zapisala.

Prepričana je namreč, da mora raziskava odgovoriti tudi na razlike v točkovanju in izboru, ki so v predlogu financiranja vidno opažene. Ob tem je dodala, da je na primer Zveza društev gluhih in naglušnih predlagana v sofinanciranje le po 3743 evrov, čeprav so, tako Širčeva, prejeli bistveno več točk kot tisti izdajatelji, ki so z manj točkami nagrajeni tudi s 60.000 evri.

Poslansko vprašanje ministru za kulturo je Širčeva sklenila z vprašanjem o njegovi odgovornosti oziroma odgovornosti pristojnih in predvsem o ukrepih, ki jih bo sprejel ob tokratnem predlogu.