Sreda,
18. 6. 2008,
17.31

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 18. 6. 2008, 17.31

8 let, 5 mesecev

Širca pisala generalnemu direktorju RTV Slovenija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Majda Širca je na generalnega direktorja RTVS naslovila odprto pismo, v katerem izraža zaskrbljenost nad razlogi za odstavitev odgovorne urednice 3. programa Radia Slovenija - programa ARS.

Po mnenju poslanke Zares se radio s tem "oddaljuje tistemu poslanstvu, ki RTV Slovenija definira kot servis javnega pomena". Tretji program je utrpel "pomenljivo znižanje sredstev Kot je v pismu Antonu Guzeju zapisala poslanka, se ji zdi nesprejemljivo, da je tretji program nacionalnega radia v zadnjem obdobju utrpel "pomenljivo znižanje sredstev" in da je bila dosedanja urednica "zaradi prekoračitve sredstev - menda v višini 37.000 evrov - umaknjena oziroma odstavljena". Odstavitev se ji zdi posebej problematična zato, ker je omenjena prekoračitev nastala "ob povečanih obveznostih uredništva programa ARS, ob zmanjšanih sredstvih in ob nemožnosti, da bi vodstvo sploh prisluhnilo sanacijskemu programu, ki ga je urednica pripravila".

Iz razvojnih sredstev se financirajo tudi zabavni programi "Zaskrbljenost je še toliko večja tudi zato, ker so na zadnji seji parlamentarnega odbora za kulturo, šolstvo in šport - ob obravnavi poročila nadzornega sveta RTV Slovenija - nadzorniki priznali, da se iz razvojnih sredstev, rezerviranih za nujni tehnološki razvoj, financirajo tudi zabavni programi TV Slovenija, pa tudi ostali projekti, ki popularizirajo programske vsebine in tudi sam javni zavod," je zapisala poslanka.

Izpad prihodkov znaša skoraj 16.400.000 evrov Ob tem se Širca tudi boji, da "bodo stiske uredništev kulturnih vsebin znotraj radijskih programov RTV Slovenija vsak dan večje". Po njenih navedbah znaša namreč izpad prihodkov zaradi nekoregiranja višine prispevka s stopnjo rasti cen skoraj 16.400.000 evrov.

Širca: Ta izpad je tudi davek na politične obljube vladajoče koalicije "Vemo, da je ta izpad tudi davek na politične obljube vladajoče koalicije, dane ob sprejetju zakona o RTV Slovenija, da bomo dobili cenejši in boljši RTV program," je zapisala poslanka in zaključila, da lahko glede na vse, danes zgolj "potrdimo, da se program oddaljuje tistemu poslanstvu, ki RTV Slovenija definira za servis javnega pomena".

Vasle: Urednica je bila razrešena, ker ni upoštevala okvira razpoložljivih sredstev Direktor Radia Slovenija Vinko Vasle je sicer na torkovi seji programskega sveta RTVS povedal, da so urednico razrešili zato, ker ni upoštevala okvira sredstev, ki ga ima progam na razpolago. Zaradi tega je po njegovih besedah program do njene razrešitve že porabil več kot 40 odstotkov sredstev, ki jih ima na razpolago na letni ravni. Ob tem je pojasnil, da bi, če bi se ta trend nadaljeval, program na koncu leta imel 250.000 evrov izgube.

Povedal je tudi, da je bila urednica večkrat opozorjena, da presega višino dodeljenih sredstev, vendar opozoril ni upoštevala.