Petek,
21. 12. 2012,
12.51

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 21. 12. 2012, 12.51

8 let, 5 mesecev

Sindikati javnega sektorja so umaknili referendumsko pobudo (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Sindikati javnega sektorja so umaknili pobudo za začetek postopkov za razpis referenduma o zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014. Predsednik DZ bo zakon podpisal še danes.

Predsednik DZ Gregor Virant bo danes podpisal zakon o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 in ga poslal v podpis predsedniku republike. Zakon bo nato objavljen v uradnem listu, proračun bo lahko s 1. januarjem 2013 lahko začel veljati in problemov ne bo, je v izjavi za medije v DZ povedal Virant.

Današnji sklep DZ o zahtevi za oceno ustavnosti referendumske pobude na ustavnem sodišču pa po Virantovih besedah tako postaja brezpredmeten.

Sindikati javnega sektorja so namreč danes umaknili pobudo za začetek postopkov za razpis referenduma o zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014. "Glede na očitno izkazano smer nadaljnjih odločitev ustavnega sodišča po tem, ko je odločilo glede referendumov o holdingu in o slabi banki, bomo pobudo za razpis referenduma o zakonu o izvrševanju proračunov za 2013 in za 2014 umaknili," je napovedal vodja koordinacije stavkovnih odborov javnega sektorja Janez Posedi.

"S tem izkazujemo naše spoštovanje do pravne države" "S tem izkazujemo naše spoštovanje do pravne države in upravičeno pričakujemo tudi od vladne strani, da bo spoštovala pravno in socialno državo. To pomeni tudi, da vodi socialni dialog s sindikati kot enakopravnimi partnerji o vprašanjih, ki v temelju posegajo v socialno ekonomski položaj delavcev v javnem sektorju in v gospodarstvu," je opozoril.

"Če niso sposobni najti nekoga, veščega komuniciranja, naj se umaknejo" Vlado pozivajo, da takoj začne pogajanja o njihovih zahtevah. "Če pa ni sposobna najti nekoga, ki je vešč komuniciranja in pogajanja, naj se umakne iz slovenskega političnega prostora," je dejal. Pravico do socialnega dialoga in socialno ekonomski položaj svojih članov bodo branili s klasičnimi oblikami sindikalnega boja, vključno s splošno stavko. Določbe zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014, ki so po njihovi oceni neustavne, pa bodo izpodbijali pred ustavnim sodiščem, so napovedali.

Čakajo na obljubljena evropska sredstva Posedi je izrazil upanje, da bo vlada zdaj tudi v resnici že januarja sprožila vse tisto, česar po njeni oceni zaradi vložene referendumske pobude ne bi mogla. "Upamo, da bo vlada res poskrbela, da pride 500 milijonov evrov evropskih sredstev v Slovenijo in da se bodo iz tega naslova odpirala delovna mesta," je dejal.

Štrukelj: Za prestavitev izplačilnega dne ni nobenega razloga Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pa je napovedano prestavitev izplačilnega dne v javnem sektorju zaradi referendumske pobude ocenil kot "destruktiven poskus vlade, da bi sindikalno članstvo pripisalo odgovornost za to vodstvu v sindikatih". "Za takšno prestavitev izplačilnega dne ni nobenega razloga in nobene zakonite podlage. Vsi vemo, da je država likvidna," je dejal.