Torek,
1. 7. 2008,
8.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 8.17

8 let

Šentviški predor nekaj ur po odprtju spet zaprt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Šentviški predor so v torek odprli, po nekaj urah pa so ga zaradi odpadanja t.i. protipožarnega ometa že zaprli. Promet spet poteka po Celovški cesti.

Kot so povedali na Družbi za avtoceste Republike Slovenije (Dars), je omet odpadel 100 metrov pred koncem predora proti Gorenjski. Na Darsu poudarjajo, da ob padcu približno kubičnega metra ometa ni bilo poškodovanih, niti ni materialne škode.

Okoli 22. ure so bili po navedbah predsednika uprave Darsa Tomislava Nemca na kraju dogodka zbrani vsi člani uprave Darsa. O zadevi so že obvestili tudi ministra za promet Radovana Žerjava.

Nemec: Protipožarni omet je nameščala neka družba iz tujine Nemec je za RTV SLO dejal, da je neljubi dogodek vse presenetil in pretresel. Povedal je še, da je specialni protipožarni omet nameščala neka družba iz tujine in da si ne zna pojasniti, kako je lahko do te poškodbe prišlo že po nekaj urah, ko je bil predor odprt za promet.

Nemec: Dokazalo se je, da varnostni sistem deluje brezhibno Nemec je poudaril, da upa, da so to le porodne težave. Opomnil je, da so kamere odpadli omet takoj zaznale kot oviro na cesti in takoj sprožile varnostni sistem, ki je zaprl promet v predoru. "S strokovnjaki bomo čez noč pregledali oba predora, odstranili morebitne nevarnosti, nato pa, upam, v sredo zjutraj predor ponovno odprli. Poudarjam, da je tunel v preizkusnem obdobju, tako da se bomo potrudili in čimhitreje odpravili vse napake," je zaključil Nemec.

Nekaj podatkov o predoru Šentvid:

Galerija predora Šentvid: - leva cev: 420 m - desna cev: 420 m Predor: - leva cev: 1.033 m - desna cev: 1.060 m dvopasovni predor -leva cev: 369 m -desna cev: 239 m kaverna -leva cev: 68 m -desna cev: 56 m tripasovni predor -leva cev: 596 m -desna cev: 765 m Priključna cev -leva cev: 370 m -desna cev: 244 m Prečniki 277 m

SKUPAJ: 3.824 m

Vgrajeni materiali: - izkopanega: 350.000 m3 - brizgani betoni: 69.000 m3 - sidra: 534 km - armatura: 2.781 ton - betonska obloga: 107.035 m3 - električni kabli: 250 km - ventilatorji: 33 kom - video kamere: 70 kom

Spomnimo: Prvi mož Darsa Tomislav Nemec in minister za promet Radovan Žerjav sta slovesno odprla 5,5 kilometra dolg avtocestni odsek Šentvid - Koseze, v okvir katerega sodi predor Šentvid. Promet je stekel okoli 14.30. Najprej so vozila lahko zapeljala v smeri proti Primorski, nato še proti Gorenjski.

"Prav gotovo bodo ljudje, državljanke in državljani, kar hitro pozabili na zaplete pri izgradnji predora Šentvid," je ob odprtju avtocestnega odseka, ki se ga je udeležil tudi prvi mož SCT Ivan Zidar, poudaril minister za promet Radovan Žerjav. Dodal je, da pa teh zadev nikakor ne smejo pozabiti stroka, projektanti, izvajalci, nadzor, Dars, DDC, prometno ministrstvo in vsekakor tudi politika.

Žerjav: Zamude in povečani stroški niso nikomur v veselje

Kot je povedal minister, je do zamud prihajalo in nihče ne skriva, da so se zaradi tega povečali tudi stroški izgradnje. "Ne zamude ne povečani stroški seveda niso v veselje ne investitorju ne uporabnikom. Ampak upam si trditi, da je ekipa, ki danes odpira ta odsek, vse zadrege reševala hitro, odločno in odgovorno," je dejal Žerjav, ki je še poudaril, da se s predajo tega odseka premošča razmeroma kratko, a izjemno motečo zarezo na zemljevidu avtocestnega križa.

Nemec: Ta odsek bo bistveno spremenil kakovost življenja Po besedah Nemca je zgrajeni predor velik tehnični dosežek, sam avtocestni odsek pa bo "bistveno spremenil kakovost življenja". Razveselili se ga bodo predvsem Ljubljančani in Gorenjci ter tudi tisti, ki so se v času največjih prometnih konic ujeli v gnečo. "Naš cilj je, da bi bilo potovanje po avtocesti kar se da prijeten dogodek, del kakovosti našega življenja," je dejal.

243,75 milijona evrov za odsek Šentvid - Koseze

Skupna investicijska vrednost odseka Šentvid - Koseze znaša 243,75 milijona evrov (brez stroškov financiranja). Vrednost gradbenih del za izgradnjo predora Šentvid znaša 124,7 milijona evrov, skupaj z elektrostrojno opremo pa 135,7 milijona evrov. V teh vrednostih je upoštevana tudi vrednost izgradnje priključnih ramp in dveh priključkov na Celovško cesto, rok za dokončanje teh del pa je jeseni 2009.

Po Celovški cesti je dnevno vozilo tudi preko 60.000 vozil

Z odprtjem odseka Šentvid - Koseze je daljinski promet z gorenjskega avtocestnega kraka preusmerjen s Celovške ceste na ljubljanski cestni obroč. Celovška cesta v Ljubljani, ki je s povprečnim dnevnim prometom več kot 60.000 vozil trenutno ena najbolj obremenjenih cest v državi, je tako odslej vsaj delno razbremenjena, pojasnjujejo v Darsu.

Predor Šentvid po navedbah uprave Družbe za avtoceste v RS (Dars) z gradbenega vidika predstavlja enega najzahtevnejših avtocestnih objektov na slovenskem avtocestnem omrežju. Najzahtevnejši del pri gradnji predstavljata t.i. kaverni - velika podzemna prostora, kjer se bosta znotraj predora na avtocesto priključili priključni predorski cevi s Celovške ceste.

Na ljubljanski obvoznici sedaj nov režim Novi odsek sicer spreminja prometni režim na ljubljanski obvoznici, saj se ta zdaj priključuje na novozgrajeni odsek avtoceste na priključku v Kosezah. Avtocestni profil vključuje vozna in prehitevalna pasova, srednji ločilni pas, dva notranja in dva zunanja robna pasova ter dve bankini. Na avtocesti bodo trije priključki: Šentvid, Koseze in Podutiška. Največji objekt je predor Šentvid, ki je skupaj z galerijo v Šentvidu dolg 1480 metrov.