Četrtek,
3. 7. 2008,
21.40

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 3. 7. 2008, 21.40

8 let, 5 mesecev

SDS ob Pahorjevih napovedih opozarja, da so se sami pri kadrovanju že samoomejili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Slovenski demokratski stranki (SDS) so se odzvali na novinarsko konferenco predsednika Socialnih demokratov (SD) Boruta Pahorja.

Zapisali so, da so "veselo presenečeni" nad Pahorjevo napovedjo, "da bo treba prekiniti s kadrovanjem po kriteriju politične lojalnosti". Vendar, dodajajo v sporočilu za javnost, težko verjamejo, "da bi njegova politična stranka, ki je 60 let kadrovala zgolj in samo po kriteriju politične lojalnosti, zdaj naenkrat znala in zmogla ravnati drugače".

"SDS je bila prva politična stranka, ki se je samoomejila"

Ob tem navajajo, da je bila v nasprotju z njo SDS prva politična stranka v Sloveniji, ki se je samoomejila in se v svojem statutu zavezala, da funkcionarji stranke na državnem nivoju ne smejo biti v upravah in nadzornih svetih gospodarskih družb v državni lasti, kar je bilo v preteklosti pravilo in praksa. Kot so še zapisali, konkretno tako članstvo v strankinem izvršilnem odboru ni združljivo s članstvom v nadzornih svetih gospodarskih družb.

Kot še pojasnjujejo, je sedanja vlada tudi omejila funkcijo članstva posameznika v nadzornem svetu s petih na tri nadzorne svete in uvedla nezdružljivost funkcije ministra in državnega sekretarja s funkcijo v nadzornih svetih družb in zavodov v državni lasti.

Pahor je grajal "celo vrsto kadrovskih sprememb"

"Veseli bomo, ko bodo tudi SD in ostale stranke v Sloveniji po vzoru SDS spremenile svoje statute in uvedle nezdružljivost političnih in gospodarskih funkcij," so še zapisali v SDS.

Pahor je na novinarski konferenci, ki je potekala pred sprejemanjem alternativnega vladnega programa, med drugim dejal, da je treba prekiniti prakso, "ki smo se je navadili, da pride s spremembo oblasti tudi do cele vrste kadrovskih sprememb, ki imajo kriterij politične lojalnosti."