Sreda,
11. 6. 2008,
19.19

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 11. 6. 2008, 19.19

8 let, 5 mesecev

Rupel in Tondo za okrepljeno sodelovanje med Slovenijo in FJK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je sprejel predsednika deželne vlade Furlanije-Julijske krajine (FJK) Renza Tonda, s katerim sta se dogovorila za krepitev sodelovanja na več področjih.

Kot je po srečanju povedal predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, minister Rupel, je bilo izhodišče njunega srečanja "večja slika" odličnih odnosov med Slovenijo in Italijo ter med FJK in Slovenijo. "Ti odnosi so zelo dobri, imamo celo vrsto skupnih interesov," je dejal Rupel in poudaril, da Slovenija in Italija zelo dobro sodelujeta tudi v okviru EU.

V prvi vrsti sta se Rupel in Tondo posvetila vprašanju obeh manjšin, tako slovenske v Italiji kot italijanske v Sloveniji. "Malo smo se pritoževali nad tem, da morda tu pa tam kake pravice še niso dovolj spoštovane, in slišali smo nekatere informacije, kaj je mogoče in kaj je potrebno narediti," je dejal Rupel.

Tondo: Z moje strani ne bo prihajalo do oviranja pravic slovenske manjšine

Tondo je na tej ravni zagotovil, da z njegove strani ne bo prihajalo do oviranja pravic slovenske manjšine. Izjavil je sicer, da ni potrebno pisati novih zakonov, ampak predvsem izvajati obstoječe.

Rupel se je pred tem srečal s predstavniki slovenske manjšine Minister Rupel je pred srečanjem s Tondom sprejel tudi predsednika Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Rudija Pavšiča in predsednika Sveta slovenskih organizacij (SSO) Draga Štoko in po srečanju ocenil, da razmere za slovensko manjšino na splošno niso slabe, je pa odprtih še nekaj problemov.

Tondo: Tudi Italija bo začela graditi jedrske elektrarne

Sicer sta Rupel in Tondo veliko pozornosti namenila gospodarskemu sodelovanju, predvsem na energetskem in prometnem področju. Govorila sta še o jedrski energiji in o prihodnosti preskrbe z električno energijo ter se dogovorila za sodelovanje jedrskih strokovnjakov. Kot je dejal Tondo, bo to slovensko pripravljenost prenesel vladi v Rimu, ki je pred časom napovedala, da bo tudi Italija začela graditi jedrske elektrarne.

Tondo: Dogodek v NEK kaže, da je jedrska energija varna Komentirala sta tudi dogajanje v zvezi z nedavno zaustavitvijo krške nuklearke (NEK), pri čemer je Rupel zagotovil, da Slovenija v zvezi z elektrarno ne skriva ničesar. Tondo je poudaril, da je ravno transparentnost informacij, ki so bile povezane z napako v elektrarni - čeprav je povzročila pravcato malo paniko v Evropi -, dokaz, da sistem obveščanja deluje in da smo lahko varni. S tem pa je jedrska energija po njegovih besedah primerna za prihodnost. "Ta dogodek ni bil opozorilo, da je jedrska energija nevarna, nasprotno," je poudaril Tondo.