Ponedeljek,
10. 3. 2008,
15.37

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 3. 2008, 15.37

8 let, 6 mesecev

Romšek: Lani se je povečala preiskanost kaznivih dejanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Število kaznivih dejanj se je lani zmanjšalo za 2,4 odstotka, za isti delež pa se je povečala preiskanost kaznivih dejanj.

Tako je danes na novinarski konferenci, ki je bila namenjena pregledu dela policije za lansko leto, povedal generalni direktor policije Jože Romšek. "Ponosen sem na slovenske policiste," je ob tem dejal Romšek. Policisti so lani zabeležili 88.197 kaznivih dejanj Policisti so tako lani zabeležili 88.197 kaznivih dejanj, kar je za dobra dva odstotka manj kot leta 2006, ko so jih zabeležili 90.354. Kljub zmanjšanju pa se je povečala škoda, ki so jo povzročila kazniva dejanja. Policija namreč ocenjuje, da je bilo lani s kaznivimi dejanji povzročena škoda v višini 265 milijona evrov, medtem ko je ta znesek leta 2006 znašal 168 milijonov evrov.

Kot že omenjeno, pa se je preiskanost kaznivih dejanj glede na leto 2006 povečala za 2,4 odstotka, in sicer je leta 2006 policija preiskala 40,9 odstotka kaznivih dejanj, lani pa se je ta delež dvignil na 43,3, je še povedal Romšek.

Posebna pozornost preiskovanju gospodarskega kriminala Policija je po besedah Romška lani posebno pozornost namenila preiskovanju gospodarskega kriminala. Lani se je sicer zmanjšalo število kaznivih dejanja s tega področja, vendar se je povečala škoda, ki jo je povzročil gospodarski kriminal. Leta 2006 je gospodarski kriminal po oceni policije povzročil za 87 milijonov evrov, medtem ko se je za znesek lani zvišal na 106 milijona evrov. "Trend na področju preiskave gospodarske kriminalitete se je obrnil navzgor," je povedal Romšek.

Stanje na področju varnosti v cestnem prometu nekoliko slabše Stanje na področju varnosti v cestnem prometu pa se je lani glede na podatke o številu mrtvih nekoliko poslabšala. Ob tem je treba upoštevati, da se je lani za 4,2 odstotka povečalo število registriranih motornih vozil, je opozoril Romšek. Povečalo pa se je tudi število voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola. Pozitivnih alkotestov je bilo lani 27.937, kar je za slabih osem odstotkov več kot leta 2006.

Zabeležili precejšen upad ilegalnih migracij Pri nadzoru državne meje in izvajanju predpisov o tujcih je policija opazila precejšen upad ilegalnih migracij. Na to je po mnenju Romška vplivalo tudi dobro dobro mednarodno policijsko sodelovanje.