Petek,
7. 3. 2008,
16.15

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 7. 3. 2008, 16.15

8 let, 6 mesecev

Raziskava: Na vrhu SDS, tik za njo SD, sledi Zares

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
javnega mnenja, ki jo je za vlado opravil Episcenter, je pokazala, da ima v javnosti največ podpore SDS (26 odstotkov).

Sledijo SD (25 odstotkov), Zares (8 odstotkov), LDS (7 odstotkov) in SNS (5 odstotkov). Anketiranci so delu vlade v zadnjem mesecu na lestvici od ena do pet dali povprečno oceno 2,8. Če bi bile parlamentarne volitve v nedeljo, bi se v spodnji konec lestvice uvrstili DeSUS (4 odstotke), NSi (3 odstotke), SLS (2 odstotka), medtem ko bi novoustanovljena stranka Lipa dobila en odstotek podpore. Gre za deleže tistih, ki bi se udeležili volitev, če bi bile to nedeljo. Takšnih je sicer okoli 56 odstotkov vprašanih. 32 odstotkov vprašanih za razrešitev Podobnika Anketiranci so odgovarjali tudi na vprašanja, povezana z aktualnimi dogodki. Na vprašanje, kaj naj predsednik vlade Janez Janša naredi v zvezi s pozivom računskega sodišča za razrešitev ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika, je 54 odstotkov vprašanih odgovorilo, da naj najprej pridobi dodatna pravna mnenja, nato pa naj se odloči. 32 odstotkov vprašanih meni, da bi moral Janša Podobnika razrešiti, medtem ko devet odstotkov vprašanih meni, da ministra ni treba razrešiti.

Anketiranci so odgovarjali tudi na vprašanje, povezano z aretacijami nekaterih vodilnih v gradbenih podjetjih. Večina vprašanih - 59 odstotkov - meni, da so aretacije znak uspešnejšega boja proti korupciji, 31 odstotkov vprašanih pa se s tem ne strinja.

Razrešitev Penka je upravičena Glede razrešitve tožilca Boštjana Penka s položaja v skupini za boj proti organiziranem kriminalu pa 47 odstotkov vprašanih meni, da je bila razrešitev upravičena, 33 odstotkov jih meni, da je bila razrešitev neupravičena, 20 odstotkov vprašanih pa do razrešitve nima stališča.

Država bi se morala iz Telekoma umakniti postopoma Episcenter je anketirance povprašal tudi o mnenju glede umika države iz Telekoma. Največ vprašanih - 43 odstotkov - meni, da bi se morala država umakniti postopoma, 28 odstotkov je proti umiku, medtem ko 14 odstotkov vprašanih meni, da bi se morala država takoj umakniti iz tega podjetja.

Velika škoda s Hrvaško prodajo spornih zemljišč

Na vprašanje, kakšna škoda je bila Sloveniji povzročena s Hrvaško prodajo spornih zemljišč ob Dragonji, je 54 odstotkov anketirancev odgovorilo, da je bila povzročena velika škoda. 24 odstotkov jih je presodilo, da je bila povzročena neprecenljiva škoda, osem odstotkov vprašanih pa meni, da je šlo za majhno škodo.

Anketa je še pokazala, da 33 odstotkov vprašanih podpira uvedbo pokrajin, 32 odstotkov uvedbo podpira pogojno, medtem ko ji nasprotuje 28 odstotkov vprašanih.

Raziskava, ki jo je izvedel Episcenter, je potekala od 3. do 5. marca, v njej pa je sodelovalo 900 anketirancev.