Četrtek,
13. 3. 2008,
15.36

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 13. 3. 2008, 15.36

8 let, 6 mesecev

Pukšič: Opozicija si pokrajin ne želi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Argumenti opozicije proti pokrajinskim zakonom so absurdni, so prepričani poslanci SDS, zato v SDS pozivajo nekatere opozicijske poslance naj odstopijo.

Franc Pukšič meni, da so se nekateri poslanci, tako Rudolf Moge, Milan Petek in Sašo Peče, izneverili svojim volivcem in bi zato morali odstopiti. Za Mirka Zamernika pa je pravi razlog za nasprotovanje opozicije ta, da bi največ političnih točk dobila koalicija. "Ustanovitev pokrajin je najpomembnejši projekt tega mandata" Ustanovitev pokrajin za Pukšiča iz gospodarskih in socialnih razlogov predstavlja najpomembnejši projekt tega mandata, saj je njihov namen izboljšati kakovost življenja državljank in državljanov. Prav zato je kritičen do opozicije, ki "si ustanovitve pokrajin enostavno ne želi". Kot dokaz za to je navedel, da se je opozicija, potem ko je koalicija izglasovala njihova dopolnila, umaknila iz zakonodajnega procesa.

Pukšič tudi meni, da so se nekateri poslanci, predvsem iz Štajerske - med njimi je poimensko navedel Rudolfa Mogeta, Milana Petka (oba LDS) in Saša Pečeta (nepovezani poslanci) - izneverili svojim volivcem na terenu. Ti bi jih najverjetneje sami odpoklicali, če bi obstajala takšna možnost, zato bi bilo vredno razmisliti, ali bi bilo za te poslance "smiselno, da sami dajo možnost poslancem, ki so na listi za njimi, in se enostavno umaknejo".

Pukšič: Župani se ne strinjajo z vodstvi strank Pukšič je zavrnil tudi očitke o neusklajenosti s stroko, saj opozicija po njegovo ni nikoli poimensko navedla, za katero stroko naj bi šlo. Prav tako se z opozicijskim nasprotovanjem pokrajinam ne strinjajo niti župani iz njihovih lastnih strank, je dodal. Mirko Zamernik pa je dejal, da "je očitno, da je pač prevladala ocena na strani opozicije, da bi tisti, ki je bil gonilo teh sprememb, dobil preveč političnih točk, če bi se to zgodilo," kar naj bi bil glavni razlog za odklonilno stališče opozicije. To pa po njegovo ni dobro za državo kot tako.

Srečko Hvauc se je vprašal, katere pokrajine naj črtamo, če je 14 preveliko število. Na to vprašanje v opoziciji niso dali odgovora, je dodal. Ob tem je opozoril, da velikost ne pomeni nujno tudi uspešnosti. Spomnil je, da so podobni očitki o šibkosti kot posledici majhnosti svoj čas leteli na ustanavljanje novih občin, od katerih pa so se mnoge začele razvijati šele, ko so se osamosvojile. "Bolj kot velikost je pomembno ustvariti pogoje za delovanje pokrajin in ta zakonodaja te pogoje ustvarja," je pojasnil Hvauc.

"Še obstaja možnost za naknadni sprejem zakona" Nadaljnje vztrajanje pri sprejemanju zakonodaje po tem, ko je padel predlog zakona o ustanovitvi pokrajin, poslanec utemeljuje z upanjem, da še obstaja možnost za naknadni sprejem zakona in ker še vedno obstajajo razlogi za sprejetje zakonodaje, t.j. povečevanje razvojnih razlik med regijami.

Na vprašanje, ali DeSUS po torkovem dogajanju na odboru za lokalno samoupravo še podpira koalicijska prizadevanja za sprejem pokrajin, je Pukšič dejal, da "koalicija je koalicija štirih" ter da ni potrebe, da bi poslanec DeSUS Vili Rezman imel slabo vest. Spomnimo, da je Rezman pri obravnavi predloga zakona o prenosu nalog v pristojnost pokrajin sejo najprej zapustil, nato pa s svojo prisotnostjo zagotovil kvorum, ne da bi aktivno sodeloval v razpravi.

"Predlog Lipe je neresen" Pukšič je komentiral tudi predlog zakona o ustanovitvi pokrajin skupine nepovezanih poslancev, ki predvideva ustanovitev šestih pokrajin. Po njegovem je o njihovem "neresnem" predlogu "škoda izgubljati besede," saj so se v SNS oziroma zdaj v Lipi vedno postavili na tisto stran, ki jim je v danem trenutku najbolj ugajala.