Četrtek,
12. 6. 2008,
15.29

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 12. 6. 2008, 15.29

7 let

PS SD odgovorne poziva, naj Cviklovi komisiji omogočijo zaključek dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Poslanska skupina SD je ogorčena "nad poskusi koalicije in SNS, da z metodami manipulacije in zlorabe poslovnika DZ komisiji, ki preučuje nakup oklepnikov 8X8, onemogoči dokončanje njenega dela".

Hkrati v PS vse odgovorne pozivajo, naj komisiji omogočijo normalen zaključek dela. V poslanski skupini ravnanje SNS in koalicije štejejo "ne le kot načrtno onemogočanje nadzorne vloge parlamenta, kar je nedopustno, temveč tudi kot jasen znak, da je preiskovalna komisija v postopku ocene nabave oklepnikov Patria" prišla do ugotovitev, ki ne smejo biti odkrite, saj bi lahko škodovale aktualni oblasti". V poslanski skupini zato vse odgovorne pozivajo, da omogočijo normalen zaključek dela preiskovalne komisije.

Spomnimo: Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič je skupaj s še dvema članoma komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, Robertom Hrovatom (SDS) in Josipom Bajcem (SLS) v torek vložil zahtevo za sklic nujne seje komisije, na kateri bi bil zaslišan njen predsednik Milan M. Cvikl (SD).

Hrovat: Način vodenja Cviklove komisije je poskus maščevanja

Poslanec SDS Robert Hrovat način vodenja komisije, ki preučuje nakup oklepnikov, ocenjuje kot poskus maščevanja politikov iz SD, LDS in Zares ter Sistemske tehnike, ker slednja ni bila izbrana na razpisu. Vsi omenjeni so bili po njegovem očitno prepričani, da bodo posel dobili že na podlagi pisma o nameri, kar pa se jim "k sreči ni posrečilo".

Hrovat: Vsi, ki nakup oklepnikov problematizirajo, so med seboj povezani Po Hrovatovih navedbah se v zadnjem času v javnosti pojavlja vse več dokazov, ki nakazujejo na politično, poslovno in osebno prepletenost tistih, ki najbolj problematizirajo odločitev za nakup oklepnikov Patria. Ob tem navaja politične in poslovne povezave med nekdanjim poslancem LDS in predsednikom komisije Milanom M. Cviklom, direktorjem Viator Vektorja, večinskim lastnikom neuspelega ponudnika v omenjenem poslu Sistemske tehnike, Zdenkom Pavčkom - ta naj bi po njegovih navedbah pripadal LDS - ter članom uprave Viator Vektor Ivanom Prebilom, ki je za komisijo pripravil izvedensko mnenje.

"Vpleteni hočejo v slovenski javnosti zasejati dvom o ustreznosti nakupa"

Zaradi tovrstnih povezav poslanec ocenjuje, da gre pri vodenju komisije za usklajen manever SD, LDS in Zares ter predstavnikov podjetja Viator Vektor in Sistemske tehnike. "Vsi omenjeni poskušajo pod krinko očitno pristranskega in neargumentiranega izvedenskega mnenja, ki ne temelji na podatkih iz dokumentov, zasejati dvom v slovenski in tuji javnosti o ustreznosti postopka izbire ponudnika za dobavo Patrie, pri tem pa gradijo na razliki med ponudbenimi in pogodbenimi parametri," je zapisal poslanec.

"Izvedensko mnenje je pisal član uprave neuspelega ponudnika" Poleg tega, da "je politično in poslovno povsem neprimerno, da izvedensko mnenje napiše član uprave neuspelega ponudnika", poslanec opozarja tudi na to, da "poročilo ne sloni na dejstvih". Po njegovem namreč dokumenti, iz katerih je ministrstvo za obrambo v sredo umaknilo oznako zaupno in se nanašajo na garancijske roke, v celoti negirajo trditve izvedenskega mnenja, samega Prebila pa postavljajo na laž.

"Vpleteni s svojim početjem povzročajo škodo Gorenju, DZ in Republiki Sloveniji"

Poslanec zato meni, da je Cviklov način vodenja komisije, poskus maščevanja politikov iz SD, LDS in Zares ter neizbranega ponudnika. Ti so bili po njegovem očitno prepričani, da bodo lahko posel podobno kot pri oklepnikih 6X6, dobili zgolj na podlagi pisma o nameri iz leta 2004 in brez javnega razpis, vendar se jim "k sreči njihova namera ni posrečila, saj je zaradi odločitve o javnem razpisu postopek potekal transparentno in strokovno in ne politično".

Poslanec ob tem še opozarja, da vsi vpleteni s svojim početjem povzročajo škodo tako podjetju Gorenje, ki je vključeno v ta nakup, kot tudi državnemu zboru in Republiki Sloveniji.