Petek,
13. 6. 2008,
16.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 13. 6. 2008, 16.29

8 let, 5 mesecev

Prvi dan letalskega mitinga v Mariboru v znamenju Slovenske vojske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Na mariborskem letališču se je danes začel tridnevni mednarodni letalski miting International Air Show (IAS) Maribor '08, ki je največji letalski dogodek v zgodovini Slovenije.

Prvi dan prireditve je namenjen predvsem predstavitvi Slovenske vojske (SV). Ogledal si jo je tudi načelnik generalštaba SV generalpodpolkovnik Albin Gutman. "SV je prava profesionalna vojska" Gutman je bil s prikazanim zadovoljen. Kot je poudaril v izjavi za medije, je ponosen na slovenske vojake, na njihovo usposobljenost in znanje, ki ga dokazujejo povsod po svetu. Po njegovih besedah je "prava profesionalna vojska, ki lahko brez kakršnekoli zadrege stopi ob bok katerikoli vojski v Natu".

Dobra priložnost za predstavitev vojaškega poklica

"Po številu letal se Slovenska vojska ne more primerjati z večjimi državami, nedvomno pa se lahko primerja po znanju pilotov. Naše letalstvo je glede na obseg, ki ga imamo, zelo uspešno," je dejal Gutman. Dodal je še, da je mariborski letalski miting dobra priložnost za SV, da mladim predstavi vojaški poklic, zaposlitvenih možnosti v SV in možnosti štipendiranja.

V soboto slavnostno preimenovanje letališča Na mitingu se bo predstavilo več kot 100 vojaških in civilnih letal in zračnih plovil iz Slovenije in tujine. Več kot 40 posadk toplozračnih balonov se bo pomerilo za Pokal Maribora. V času mitinga se bo Letališče Maribor uradno preimenovalo v Letališče Edvarda Rusjana Maribor. Slavnostni dogodek bo v soboto.

Po besedah predsednika organizacijskega odbora Jožefa Žunkoviča bo posebna atrakcija mariborskega letalskega mitinga akrobatsko tekmovanje "Peter Podlunšek Challenge", v katerem se bodo pomerili najboljši evropski akrobatski piloti. Ogledati si bo mogoče tudi nastop Peggy Krainz, lovska letala in bombnike iz druge svetovne vojne, komercialno letalstvo in padalce.

Sodeluje tudi brigada zračne obrambe in letalstva Predstavitev SV se bo nadaljevala tudi v soboto in nedeljo. Od enot in poveljstev SV na mitingu sodelujejo predvsem poveljstvo sil s poveljstvi 1. in 72. brigade ter poveljstvo za podporo in njihove enote. V večjem obsegu sodeluje tudi brigada zračne obrambe in letalstva. Obiskovalci si lahko ogledajo helikopterje in letala SV: bell 206 in 412, couguar As 532, PC 6, PC 9 in zlini 242.

80. obletnica delovanja Letalskega centra Maribor

IAS Maribor '08 obeležuje 80. obletnico delovanja Letalskega centra Maribor, sicer najstarejšega in največjega aerokluba v Sloveniji, ter 30. obletnico delovanja Aerodroma Maribor. Pred 90 leti je bila v Mariboru tudi ustanovljena Eskadrilja generala Rudolfa Maistra. Poleg glavnega organizatorja Letalskega centra Maribor ter ministrstva za obrambo in SV pri organizaciji mitinga sodelujeta tudi Aerodrom Maribor in Mestna občina Maribor.

Po pričakovanjih predsednika Letalskega centra Maribor Andreja Gregoriča naj bi si letalski miting ogledalo več kot 50.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Danes je med obiskovalci tudi okoli 1200 slovenskih srednješolcev. Za njihov prevoz sta poskrbela ministrstvo za obrambo in SV.