Nedelja,
1. 8. 2010,
21.02

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 8. 2010, 21.02

8 let, 3 mesece

PREGLED TEDNA: Interpelacija za ministra Lukšiča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pregled tedna od 26. julija do 1. avgusta.

Poslanci SDS in SNS so zaradi domnevno spornega razpisa ministrstva za sofinanciranje športnega centra Stožice vložili interpelacijo zoper ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča. Po njihovem naj bi namreč obstajal sum prirejanja pogojev javnega razpisa, da ustrezajo le enemu prijavitelju. Minister Lukšič je interpelacijo ocenil kot nevredno slovenskega parlamentarizma, medtem pa v koaliciji vidijo poskus obračuna z ljubljanskih županom Zoranom Jankovićem.

V Bohinju sta se srečala premiera Slovenije in Hrvaške Borut Pahor in Jadranka Kosor. Na pogovorih sta dosegla dogovor o smeri rešitve vprašanja dolga hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke na podlagi sporazuma o nasledstvu. Po pogovorih sta še povedala, da Bohin za rešitev vprašanja LB pomeni to, kar je pomenil Trakošćan za rešitev vprašanja meje. V koalicijskih strankah in v SLS so dogovor premierov pozdravili, v SDS pa opozorili, da se Hrvaška vede, kot da sporazum o nasledstvu ne bi veljal.

Minuli teden je javnost presenetila novica, da je ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI) aretiral slovenskega hekerja. Kasneje so slovenski policisti v družbi predstavnikov FBI predstavili izsledke kriminalistične preiskave računalniške kriminalitete med katero so opravili sedem hišnih preiskav, začasno pridržali dve osebi, stari 23 in 24 let, ter zasegli 75 kosov računalniške opreme. Slovenski osumljenec je izdelal virusni program in ga prodajal kupcem po vsem svetu, s tem pa pridobival premoženjsko korist. Cene za program so bile različne, gibale pa naj bi se od 100 do več kot 1000 evrov za posameznega kupca. Kupci virusa so nato širili okužbo, pri čemer so bile med tarčami tudi računalniki pomembnih finančnih institucij, vladnih ustanov, zasebnega sektorja in posameznikov.

Predstavniki zdravniškega sindikata Fides so zaključili z vlaganjem izjav o nesoglasju za opravljanje dodatnega nadurnega dela. Svoja soglasja je po navedbah sindikata preklicalo 1852 zdravnikov, kar je med 85 in 90 odstotkov zdravnikov, ki dežurajo. V Fidesu so poudarili, da od ministrstva pričakujejo predlog za rešitev te zagate.

Podjetje Prevent Global ne vidi več možnosti za sanacijo in bo podalo predlog za stečaj podjetij Prevent Global in Prevent avtomobilski deli. Do tega je prišlo po odstopu strateškega partnerja, ki bi lahko zagotovil nadaljnje posle, nujno potrebne za obstoj podjetja. V dogajanje se je aktivno vključila država; vlada bo atko skupaj z upravo še dodatno preverila možnosti za rešitev podjetij, ki skupaj zaposlujeta 1260 delavcev. Morebitni stečaj bi ogrozil še dodatnih 350 zaposlenih v hčerinskih družbah po državi.

Predsednik vlade Borut Pahor je z ministrico za gospodarstvo Darjo Radić obiskal podjetje Mura in partnerji v Murski Soboti, ki se po lanskem stečaju matične družbe Mura spet postavlja na noge. Po Pahorjevih besedah je glavna skrb vlade ta, da Muro v naslednjih letih pripelje v položaj, ko se bo Pomurje lahko ponovno ponašalo z vrhunsko blagovno znamko. Razvoj Pomurja naj bi pospešili tudi z denarjem razpisa Evropskega sklada za regionalni razvoj, pri katerem gre za skušno 185 milijonov evrov, namenjenih spodbudi tehnološkega razvoja slovenskega gospodarstva. 30 milijonov evrov je rezerviranih za razvojne centre v Pomurju.

Na svojem prvem obisku v Sloveniji se je ustavil nemški zunanji minister Guido Westerwelle, ki se je srečal z zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem, premierom Borutom Pahorjem in predsednikom republike Danilom Türkom. Politiki so poudarek namenili predvsem poglobitvi že sedaj tesnega partnerstva med državama. Nemčijo, ki je najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije, zanimajo predvsem vlaganja v infrastrukturo in energijo, želja uradne Ljubljane pa je poglobitev sodelovanja predvsem na področju logistike, energetike, turizma ter razvoja in znanosti.

Minuli teden se je v Ljutomeru odvil 6. Grossmannov festival filma in vina, ki ga je tudi tokrat pospremila parada pošasti. Nagrado hudi maček 2010 za najboljši celovečerni film je prejel srbski Življenje in smrt porno tolpe režiserja Mladena Djordjevića. Nagrado za življenjsko delo je medtem prejel starosta brazilskega fantastičnega filma Jose Mojica Marins.