Sobota,
7. 6. 2008,
22.56

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 7. 6. 2008, 22.56

8 let, 5 mesecev

Predstavniki vlade na severnem Primorskem o prednostih regionalizacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Z uvedbo pokrajin bi omogočili zmanjševanje razvojnih razlik med regijami, zato Slovenija te priložnosti ne sme zamuditi, so v Novi Gorici poudarili predstavniki vlade.

Na severnem Primorskem so vladnemu projektu naklonjeni, meni župan občine Bovec Danijel Krivec. "Kot devica, ki si želi otroka" "Smo kot devica, ki si želi otroka. Dajte nam otroka in mi ga bomo vzgajali," je podporo procesu uvajanja pokrajin izrazil župan občine Kanal ob Soči Andrej Maffi. Skupaj s Krivcem sta poudarila, da večina severnoprimorskih županov podpira predlog vlade, saj jim samostojna pokrajina ponuja veliko priložnost za razvoj in črpanje evropskih sredstev pri večjih projektih. Ob njiju se je okrogle mize izmed 13 županov regije udeležil le še prvi mož občine Cerkno Jurij Kavčič. Predstavniki vlade so okoli 50 prisotnim predstavili prednosti regionalizacije, pri čemer je državni sekretar v službi vlade za lokalno samoupravo Marko Starman med drugim izpostavil tudi samostojno odločanje o porabi razvojnega denarja. Bodoča pokrajinska enota, ki naj bi nastala na območju Goriške statistične regije, bo od 1233 milijonov evrov, predvidenih za pokrajine, prejela 73,5 milijona evrov, je pojasnil Bajuk. Od tega je 43,7 milijona evrov namenjenih za investicije, le 29,8 pa za obvezne naloge, je dodal Starman.

"Verjamem, da boste sami bolje razpolagali z denarjem. Jaz v ta projekt verjamem, kljub različnim pogledom na ime pokrajine," je dejal Bajuk, ki mu je bližje ime Severnoprimorska pokrajina. Volivci v Goriški statistični regiji bodo namreč na posvetovalnem referendumu izbirali med imenoma Severnoprimorska in Goriška pokrajina.

Želijo koncesijski denar od iger na srečo V zvezi s financiranjem je predsednik Foruma za Goriško Boris Nemec poudaril, da bi morali koncesijski denar od iger na srečo, ki sedaj pripada državi, vključiti med prihodke pokrajine. Po zdaj veljavni delitvi si denar polovično razdelita država in lokalne skupnosti, po novem predlogu pa bi državi pripadlo 50, pokrajini 30, občinam pa 20 odstotkov, je opozoril. "Končne formule še ni, saj jo je treba še poiskati v fazi usklajevanja," je pojasnil Starman. Minister za finance Andrej Bajuk je izpostavil, da se z regionalizacijo spreminja precej zakonov, kar "še ne pomeni, da je vsak predalček že pregledan".

"Sociološko bodo prebivalci ostali 'Primorci'" Na Primorskem je sicer aktualna tudi ideja o oblikovanju enotne Primorske pokrajine - podpirala naj bi jo večina prebivalcev -, zato je glavni tajnik zunajparlamentarne strane Zveza za Primorsko Aleksander Lemut želel pojasnil, zakaj ta možnost ne bo ponujena ljudem na posvetovalnem referendumu, in kako bodo iz referendumskih vprašanj razbrali želji volivcev.

Politika mora "modro razumeti" voljo ljudi, mu je odgovoril minister za okolje in prostor Janez Podobnik, medtem ko je Starman dejal, da bodo kljub dvema pokrajinama ljudje na zahodu države "sociološko" ostali Primorci. Slednji je še pojasnil, da bo tudi po uvedbi pokrajin država ostala sogovornik dežele Furlanije-Julijske krajine, medtem ko se bo obmejna pokrajina s sosednjo deželo dogovarjala glede konkretnih projektov.