Ponedeljek,
10. 3. 2008,
14.26

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 3. 2008, 14.26

8 let, 6 mesecev

Posavje vztraja pri svoji pokrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Župani posavskih občin in poslanci iz Posavja so kritično spregovorili o predlogih za zmanjšanje števila pokrajin, ki Posavju ne bi priznavale statusa bodoče pokrajine.

Poudarili so, da sami in njihove politične stranke ne bodo podprle procesa regionalizacije, ki ne bi vključeval Posavja kot samostojne pokrajine. V nasprotnem primeru, so odgovorili na novinarsko vprašanje, je bolje, če ostane v lokalni samoupravi sedanje stanje. Brez svoje pokrajine tudi brez sedanjih območnih institucij Brežiški župan Ivan Molan, ki je sicer dal pobudo, da v okviru Sveta regije Posavje pri Regijski razvojni agenciji, spregovorijo o postopku sprejemanja pokrajinske zakonodaje, je izrazil bojazen, da bi brez svoje pokrajine ostali tudi brez sedanjih območnih institucij vse od bolnišnice do številnih državnih uprav. Posavske specifike, denimo razvita energetika ali obmejna lega, je dejal, nas ločujejo od Dolenjske ali Štajerske in kljub majhnosti smo sposobni za samostojno delovanje. Poudaril je, da je Posavje zadnji dve leti razvojno napredovalo zahvaljujoč državnim projektom s področja energetike, komunalne gradnje in visokega šolstva.

Leta 1997 ustanovili Svet posavskih občin

Podobnega mnenja je bil Mojmir Pustoslemšek, župan občine Kostanjevica na Krki, saj se je tudi njihova nova občina odločila za sožitje v Posavju. Krški župan Franc Bogovič pa je izpostavil dosedanji skupni razvoj občin Brežice, Krško in Sevnica, ki so se med prvimi v državi zavzele za ustanovitev posavske pokrajine.

V ta namen so že leta 1997 ustanovile Svet posavskih občin, dve leti zatem so podpisali deklaracijo s podporo vseh političnih strank in leta 2000 sta njihova poslanca v državnem zboru vložila zakon o pokrajinah, ki pa ni obveljal.