Torek,
5. 3. 2013,
16.37

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 5. 3. 2013, 16.37

8 let, 5 mesecev

Policisti na Rogli obnavljali svoje znanje za delo na smučiščih (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Osemnajst policistov z različnih policijskih uprav se je danes in v ponedeljek udeležilo usposabljanja za delo na smučiščih, ki ga je policija organizirala na Rogli.

Med usposabljanjem so policisti utrdili znanje o tehnikah in zakonitostih smučanja pa tudi ukrepe za varnost in red na smučišču ter obravnavno nesreč. Po besedah Alojza Sladiča z uprave uniformirane policije je za delo na smučiščih usposobljenih skoraj 60 policistov, na tokratnem usposabljanju pa jih je sodelovalo 18. Po ponedeljkovem teoretičnem delu je danes sledil praktični del usposabljanja. Rdeča nit usposabljanja je po Sladičevih besedah ogled kraja nesreče na smučišču ter ustrezno zavarovanje sledi.

Hkrati pa je Sladič spomnil tudi na ukrepe za varno smuko. Policija smučarjem svetuje, naj na smučišču upoštevajo FIS pravila, ki se jih najde na obvestilnih tablah na smučiščih. Mlajšim rekreativcem svetujejo tudi uporabo varnostne čelade, ta je sicer za otroke do 14 let tudi obvezna.

Hitrost na smučišču naj bo taka, da jo smučar lahko obvladuje, nadzorniki smučišč pa nad predrznimi smučarji bdijo vsak dan, je še spomnil Sladič in dodal, da so ob dneh, ko je na smučiščih več ljudi, kršitelji tudi pod drobnogledom policistov. Kot je še pristavil, alkohol na smučišče ne sodi.

Policija je v lanski smučarski sezoni obravnavala 54 nesreč, leto pred tem pa 73. Smrtnih žrtev lani niso zabeležili, kar je bilo prvič po sezoni 2007/08. V vmesnem obdobju sta vsako sezono umrla po dva ponesrečenca.