Sreda,
2. 4. 2008,
16.41

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 2. 4. 2008, 16.41

8 let, 6 mesecev

Pogajanja po mnenju sindikatov vzgoje in izobraževanja na mrtvi točki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Štirje sindikati so na pogajanjih o aneksu h kolektivni pogodbi za vzgojo in izobraževanje opozorili vladno stran na nesprejemljivost predlaganih razmerij med primerljivimi poklici v javnem sektorju.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, podatki kažejo, da se bodo razlike med strokovnimi delavci v izobraževanju (vzgojitelji, učitelji, visokošolski učitelji) in primerljivimi delovnimi mesti v javni upravi in v zdravstvu poglobile in vrnile na razmerja pred letom 2002, ki so v šolstvu do sklenitve aneksa h kolektivni pogodbi za vzgojo in izobraževanje sedem let povzročala stalne napetosti in stavke. Leta 2002 je bila z aneksom h kolektivni pogodbi odpravljena večina nesorazmerij pri plačah učiteljev in drugih strokovnih delavcev, ki jih je leta 2001 ugotovila vladna analiza o plačah v javnem sektorju. Sindikati so takrat upoštevali finančne zmožnosti države in soglašali, da se razlike odpravijo postopoma v štirih letih. Ob zaključevanju tokratnih pogajanj pa je na dlani, da se bodo v novem plačnem sistemu šolniki znašli v istem položaju nesprejemljivo nizkega vrednotenja njihovega dela in odgovornosti, ki je med leti 1994 in 2002 sprožal stalne konflikte in SVIZ prisilil v organizacijo šestih stavk, so poudarili. Trditve vladne strani so skrajno žaljive Na torkovem pogajalskem sestanku so sindikati trditve vladne strani, da delo strokovnega vrha učiteljstva, učiteljev svetnikov, ki jih je le dobre tri odstotke, ni primerljivo z delom podsekretarjev in sekretarjev v državni upravi, ocenili za skrajno žaljivo. Nesprejemljivo je, da bi se o uvrstitvi orientacijskih delovnih mest v izobraževanju dogovorili vlada in sindikati drugih dejavnosti mimo sindikatov v šolstvu in proti njihovi volji. Ta določba zakona je po presoji SVIZ tudi v nasprotju z ustavo.

Nesoglasja bodo poskusili rešiti do 11. aprila

Pogajalci SVIZ so opozorili vladno stran, da so v pogajanjih zavezani sklepu glavnega odbora, sprejetega 17. marca letos. Sklep predvideva, da bodo sklicali izredno sejo glavnega odbora, če pogajalcem SVIZ do 11. aprila ne bo uspelo razrešiti nesoglasij z vladno stranjo, odpraviti zaostajanj v vrednotenju strokovnih nazivov v šolstvu in zaostajanju vrhunskih delovnih mest v visokem šolstvu in raziskovalni dejavnosti.

Na izredni seji bo glavni odbor odločal o ukrepih, ki naj pripeljejo do ugodnega zaključka pogajanj, ki ne izključujejo oblikovanja stavkovnih zahtev in napovedi stavke. Če se bodo z novim plačnim sistemov razlike med primerljivimi delovnimi mesti povečale na škodo šolnikov, bo to kršitev kolektivne pogodbe in delodajalec bo moral pokriti stroške stavke, so še zapisali v SVIZ.