Torek,
22. 1. 2008,
15.18

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 22. 1. 2008, 15.18

8 let, 3 mesece

Pogajalci v javnem sektorju pričakujejo dogovor v dveh dneh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
drugem krogu pogajanj v javnem sektorju so vladni pogajalci in stavkovni odbor le nekoliko zbližali stališča, končnega dogovora pa še niso sklenili.

Napoved stavke za 30. januar tako ostaja, za pogajalsko mizo pa bodo znova sedli v sredo in po potrebi tudi v četrtek. Danes so se pogajali le o drugi stavkovni zahtevi, saj je vlada že na pogajanjih v četrtek pristala na izpolnitev prve zahteve, tj. uskladitev izhodiščnih plač s 1. januarjem 2008 za ugotovljeno razliko med predvideno in dejansko inflacijo.

Vladna stran je na zadnjih pogajanjih na zahtevo o uskladitvi plač za razliko med predvideno in dejansko inflacijo pristala pod pogojem, da rast plač v javnem sektorju v posameznem letu ne bi znatno presegla rasti produktivnosti.

Hvalica: Obe strani kažeta izjemno voljo Sindikatom je vlada v četrtek predlagala določeno dinamiko odprave plačnih nesorazmerij oz. plačnih dvigov po novih kolektivnih pogodbah dejavnosti in poklicev. Izplačilo prve četrtine povišice je predlagala z uveljavitvijo novega plačnega sistema s 1. junijem letos, zadnje pa s 1. septembrom 2010.

Kot je po pogajanjih ocenil vodja stavkovnega odbora Doro Hvalica, obe strani kažeta izjemno voljo, da vendarle pride do sporazuma in da so na najboljši poti, da se to tudi zgodi. Hvalica meni, da so zelo blizu dogovoru in da gre zgolj za podrobnosti, zlasti pa za "varovalke, ki jih terja sindikalna stran, da bi si vendarle zagotovila varno in dosledno uveljavitev novega plačnega sistema".

Virant: Dogovor je blizu Minister za javno upravo Gregor Virant se strinja z oceno, da so zelo blizu dogovora. Po njegovih besedah so se dogovorili, da o podrobnostih današnjih pogajalskih predlogov ne bodo govorili v prid uspešnemu zaključku pogajanj, saj želijo, da se ta dokončno preselijo iz javnosti za zaprta vrata.

Hvalica je prepričan, da bodo v prihodnjih dveh dneh prišli do sporazuma. Zaenkrat pa velja napoved stavke. Kot je pojasnil, nekateri sindikati potrebujejo potrditev mandata za nove rešitve in prav je, da to odločitev "sprejmemo na maksimalno demokratičen način". V sindikatih se bodo do zadnjega predloga opredelili v sredo dopoldne, popoldne pa se bodo nadaljevala pogajanja. "Menim, da hujših zadreg do končnega sporazuma ne bo več," je sklenil Hvalica.