Sreda,
30. 1. 2013,
19.39

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 30. 1. 2013, 19.39

8 let, 5 mesecev

Planet TV: Sodišče naj bi zadržalo poročilo protikorupcijske komisije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Bo Janši uspelo s tožbo proti KPK-ju? Po neuradnih podatkih naj bi upravno sodišče v četrtek izreklo začasno odredbo o zadržanju Klemenčičevega poročila.

Na upravnem sodišču, kamor je Janša vložil tožbo, tožbe za zdaj ne komentirajo. Izvedeli pa smo, da naj bi odločali tako o vsebini poročila kot tudi o postopkih Klemenčičeve komisije. Neuradno naj bi sodišče začasno odredbo o zadržanju poročila izreklo že jutri.

V urejenih demokratičnih državah se politik umakne s funkcije, če se pokaže dvom o njegovem zakonitem ravnanju, je prepričan minister za pravosodje in javno upravo v odstopu Senko Pličanič. "Hkrati pa je v urejenih demokratičnih državah jasno tudi to, da mora ta isti politik ali javni funkcionar imeti možnost ustreznega pravnega varstva," je še dejal. Zato je prepričan, da je zakon o preprečevanju korupcije slab in da "ne ureja dovolj dobro nekaterih ključnih vprašanj".

V SLS vztrajajo, da bi v koaliciji ostali samo v primeru, če bi Janša odstopil takoj, ko je Klemenčič objavil poročilo, ne glede na to, kaj bodo glede poročila ugotovili pristojni organi. Pličanič pa je pozval davčni urad in druge organe, tudi upravno sodišče, da čim prej in brez sence dvoma potrdijo ali ovržejo ugotovitve protikorupcijske komisije. Ob njegovih besedah se tako poraja vprašanje, ali je bil odhod DL iz koalicije in napoved odhoda DeSUS in SLS prehiter, če bi pristojne institucije ugotovile, da je komisija v zmoti.

"Ali smo se prenaglili ali ne, to je zdaj vprašanje razmisleka in nekaterih odločitev. V vsakem primeru smo mi želeli, da se zadeve uredijo," je dejal Franc Jurša iz stranke DeSUS. Dodal je, da za gašenje koalicijskega požara zmanjkuje časa. "Bojim se, da bodo ti postopki končani do takrat, ko bo potekel tudi ta rok, ki smo ga določili mi."

Pličanič pa je dejal, da naj počakamo na odločitev, kako bo sodišče, upravno ali v nekem drugem sodnem postopku, odločilo, potem bo lažje odgovoril na to vprašanje. Ne glede na morda prehiter odziv predsednika DL Gregorja Viranta milejši Pličanič ostaja zvest stranki, ki je prva zapustila Janševo ladjo.