Četrtek,
3. 1. 2013,
19.07

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 3. 1. 2013, 19.07

8 let, 8 mesecev

Planet TV: Država s protokolarnimi objekti zasluži dva milijona evrov na leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Predsednik Borut Pahor ne bo uporabljal znamenite brunarice na Brdu pri Kranju, kot so jo njegovi predhodniki. V predsednikovem uradu pojasnjujejo, da gre za varčevalni ukrep.

Ekipa Planet TV se je pozanimala, koliko protokolarnih objektov uporablja politična elita, koliko nas vse to stane in ali bi nas lahko manj.

Leta 1964 zgrajeno brunarico na Brdu pri Kranju je prvi uporabljal predsednik Jugoslavije Josip Broz - Tito. Po osamosvojitvi jo je kot predsednik vlade in pozneje tudi kot predsednik države uporabljal Janez Drnovšek, po njegovem odhodu je v lepotah idiličnega kraja užival tudi nekdanji predsednik države Danilo Türk. Novoizvoljeni predsednik Borut Pahor pa naj bi s tem, ko se je odpovedal brunarici, na letni ravni prihranil približno 20.000 evrov davkoplačevalskega denarja.

V Sloveniji imamo sicer osem protokolarnih objektov, ki so v upravljanju Javnega gospodarskega zavoda Brdo: Grad Strmol v Dvorjah pri Cerkljah na Gorenjskem, Vila Podrožnik v Ljubljani, Vila Zlatorog na Bledu, Vila Bled na Bledu, Vila Pršivec v Ukancu (Bohinj), Vila Tartini v Strunjanu (v najemu), Plečnikov dvorec v Kamniški Bistrici (v najemu) in Brdo pri Kranju, tega politična elita uporablja najpogosteje.

Koliko protokolarni objekti zaradi vzdrževanja stanejo davkoplačevalce na letni ravni, nam iz vladinega urada za komuniciranje niso sporočili. Znano pa je, da se objekti uporabljajo tudi za različne komercialne namene, kot so izvedba konferenc, seminarjev, izobraževanj, poslovnih kosil in večerij ter praznovanje različnih osebnih jubilejev. Tako se v proračunsko blagajno steče okoli dva milijona in pol evrov na leto, zaposlenih pa imajo več kot 200 ljudi.