Sobota,
12. 7. 2008,
10.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 12. 7. 2008, 10.48

8 let

Peterle: Ne bom stal križem rok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če NSi, v kateri je največ krščanskih demokratov, ne bo izkoristila priložnosti, se bo moral zgoditi nov pojav.

Naš politični prostor namreč še ni dokončno konstituiran v smislu ameriškega dvopolnega sistema, je v pogovoru za Dnevnikov Objektiv menil član NSi in evropski poslanec Lojze Peterle. "Ne dobiš močne družine, če združiš dve šibki" Mogoče bodo to zastavili mladi ljudje, pravi Peterle, ki v združevanje SLS in NSi za zdaj ne verjame. "Veste, v čebelarstvu je tako: ne dobiš močne družine, če združiš dve šibki. Tukaj bo treba poskrbeti za profil, za dobre voditelje, in mislim, da bo prostor priklical ta razvoj," je dejal Peterle. Na vprašanje, ali pričakuje bodisi spremembe v NSi, ki bi vodile v sodobno krščansko demokracijo, ali pa novo stranko s takšnim profilom, je Peterle odgovoril, da je bilo veliko nagovarjanj. Po njegovem je tudi Marko Štrovs šel v tej smeri, da bi celo še pred volitvami ustanovili SKD. Sam je bil, kot pravi, proti temu, čeprav bi se dalo brez težav dobiti 200 podpisnikov. Ampak potem bi ta linija še teže prišla v parlament, je ocenil Petrele, ki ne verjame v "neko hitro podjetje tik pred volitvami".

Na obzorju nova stranka?

Za zdaj se Peterle ne vidi kot možni soustanovitelj nove stranke po jesenskih volitvah. Počakal bo na volitve, zagotovo pa ne bo stal križem rok, "če krščanskodemokratske smeri v našem prostoru ne bi bilo".

"Krščanska demokracija v razvitih državah je praviloma ena najmočnejših strank oz. se pomemben del volivcev prepozna v njenem programu." Po Peterletu gredo pri nas ti glasovi v abstinenco. To je po njemu "zelo zanimivo in bi kazalo malo bolj raziskati, kaj se je zgodilo z volivci strank, ki so se sklicevale na krščanski etos. Na prvih demokratičnih volitvah med Demosovimi strankami nista zmagali ne SDZ ne takratna SDS, ampak SKD in Kmečka zveza - stranki, ki sta izrecno zapisali, da izhajata iz krščanskih vrednot," je podčrtal Peterle.

Peterletova razlaga je, da so ljudje takrat zaupali tem strankam tudi zato, ker so v času totalitarizma doživeli največji pritisk in so računali, da bo sprememba oblasti prinesla drugačno življenje, popravo krivic, resnico o preteklosti. "Potem je krščanska demokracija, ki je takrat presenetljivo zmagala, doživela napad od zunaj in tudi od znotraj in se je dogajalo, kot se je," še meni Peterle.

Združitev zaradi skoraj identičnega programa

Pomen združevanja s SLS bil v tem, da bi to demokrščansko linijo okrepili, da ne bi imeli dveh strank s skoraj identičnim programom, a stvar ni uspela, ocenjuje Peterle. Pojasnil je, je delitev oziroma nastanek NSi potem omogočil, da so ljudje v njej prepoznali nadaljevanje krščanske demokracije in je bil rezultat za mnoge presenetljiv, saj so na volitvah leta 2000 dobili skoraj devet odstotkov glasov.

"Danes pa jih je en del v SLS, en del pri SDS, en del Demosovega volilnega telesa se od volitev do volitev premika sem in tja. Del jih je volilo tudi LDS. Tisti, ki so za tršo nacionalno linijo, pa so šli k Jelinčiču," pravi Peterle.

"Janša je odigral odlično vlogo" Evropski poslanec je za pluralizem v desnem centru. Ne uživa namreč v dejstvu, da ima vladajoča koalicija precej manj točk, kot jih je imela na zadnjih volitvah. Navsezadnje za vladanje potrebuješ tudi partnerje, pravi. To partnerstvo pa v tem mandatu ni bilo takšno, da bi ga manjši partnerji izkoristili za svoj napredek. Ne krivi Janše, on je zase, tako Peterle, odigral odlično vlogo.