Petek,
11. 1. 2008,
13.20

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 11. 1. 2008, 13.20

8 let, 3 mesece

Peta obletnica smrti Jožeta Pučnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Pred petimi leti na današnji dan je umrl sociolog, družbeni kritik ter politik Jože Pučnik, ki ga mnogi označujejo za enega izmed glavnih voditeljev slovenske osamosvojitve in demokratizacije.

V imenu SDS se bodo danes na njegovem grobu v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici poklonili podpredsednik SDS Milan Zver ter poslanci SDS. "Jože Pučnik je bil gonilna sila oziroma spiritus agens slovenske osamosvojitve in demokratizacije", je Pučnika ocenil urednik Nove revije ter klasični filolog Brane Senegačnik. Senegačnik ocenjuje Pučnika kot "enega najbolj pristnih družboslovnih intelektualcev v Sloveniji", za katerega pravi, da je na prvo mesto vedno postavljal argument in preverljivost tega v resničnem oziroma praktičnem življenju. "Zaradi tega je Pučnikovo delo neke vrste zaveza oziroma svetilnik v družbenem življenju za prihodnost, je dodal Senegačnik.

Pučnik je bil tudi znanstvenik

"Kot politika ga slovenska javnost dobro pozna, na nas pa je, da njegovih zaslug ne pozabimo," je dejal minister za šolstvo in šport Milan Zver in izpostavil, da je bil Pučnik tudi znanstvenik, kar pa je Slovencem manj znano. Ob tem je spomnil, da se je v Slovenijo vrnil najprej kot znanstvenik, sociolog oziroma družbenik kritik in šele kasneje kot politik.

Pučnikovo knjižno delo Kultura, družba in tehnologija Zver je izpostavil Pučnikovo knjižno delo Kultura, družba in tehnologija, ki bo po ministrovih zagotovilih čez mesec ali dva, po 20 letih, doživela ponatis. To delo Zver vidi kot eno izmed najznamenitejših socioloških del. V njem je Pučnik napovedal politično demokratizacijo Slovenije, je pojasnil Zver in hkrati izrazil obžalovanje da je delo na slovenskem popolnoma zamolčano. Izrazil je upanje, da bo ponatis prekinil molk.

"Vesel sem, da sem bil lahko Pučnikov politični sopotnik, sicer pa si želim, da bi ga slovenska javnost spoznala še celoviteje - kot človeka, politika in znanstvenika," je svoje misli sklenil Zver.